Fakta: Ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

IOK:s ordförande Thomas Bach reagerar starkt och meddelar att han har kallat till ett telefonmöte dagen därpå för att ta upp frågor om sanktioner gentemot både idrottare och organisationer som ägnat sig åt dopning.

Så sent som i förra veckan manade den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach till lugn:

– Vad vi måste göra är att ta beslut baserade på fakta och att hitta en balans mellan ett kollektivt ansvar och rättvisa för individen.

På måndagseftermiddagen var tonläget annorlunda sedan den internationella antidopningsbyrån Wadas rapport kom emellan – och nu ska IOK arrangera ett telefonmöte på tisdag för att ta några första beslut, beslut som kan omfatta tillfälliga sanktioner och påföljder gällande ett ryskt OS-deltagande.

Måndagens rapport riktar svidande kritik mot Ryssland som idrottsnation. Fusket har varit utstuderat, omfattande – och har förgreningar högt upp i den ryska regeringsapparaten.

Rysslands president Vladimir Putin sade i en kommentar att Wadas rapport grundar sig på en enda mans slutsatser och att den olympiska rörelsen kan vara nära att splittras. Putin sade också att samtliga inblandade som namngetts i rapporten tills vidare kommer att stängas av, men han har också bett Wada om utförligare information.

Bytte ut prover

Enligt Wadas utredning har den ryska regeringen "beordrat och kontrollerat" dopningen med hjälp av den ryska säkerhetstjänsten FSB. En snillrik anordning skapades enkom för att hjälpa ryska idrottare att använda otillåtna substanser utan risk för upptäckt.

– Laboratoriet i Sotji (värdstad för vinter-OS 2014) drev ett unikt system för att byta ut tester, för att göra det möjligt för dopade ryska idrottare att tävla i vinter-OS, säger den kanadensiske professorn Richard McLaren, som lett utredningen.

Metoden att byta ut prover ska ha använts även under friidrotts-VM i Moskva 2013.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko har tidigare med kraft avvisat alla anklagelser.

Misstankar om statsstödd rysk dopning hade cirkulerat redan inför OS i Sotji. Att misstankarna hade bäring bekräftades i maj i New York Times i en intervju med Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva.

Rodtjenkov hävdar att han försåg dussintals idrottare, däribland 15 medaljörer, med otillåtna substanser inför vinter-OS i Sotji. Och att han har hjälpt till att sopa undan spåren. Rodtjenkov säger också att det förekom rysk massdopning inför OS i London 2012, i friidrotts-VM i Moskva året därpå och inför fjolårets sim-VM i Kazan.

OS runt hörnet

Frågan är vad Wadas rapport, publicerad 18 dagar före OS-invigningen, får för konsekvenser för ett ryskt OS-deltagande. Sedan tidigare har det internationella friidrottsförbundet (IAF) tagit beslut att stänga ute ryska friidrottare från spelen. Några få ryssar har fått dispens att få tävla, men under olympisk flagg.

I helgen läckte uppgifter ut om att den amerikanska antidopningsbyrån USADA vill förbjuda alla ryska idrottare från att tävla i Rio-OS, ett förslag som får stöd av Inado, de nationella antidopningsorganisationernas samarbetsorgan. Men även mothugg, till exempel från det internationella gymnastikförbundet (FIG):

"FIG ställer sig bakom IOK:s nolltolerans mot dopning, men förbundet är fast övertygat om att inte alla ryska idrottare ska stängas av och betraktas som skyldiga på grund av fusk som förekommer inom andra idrotter och förbund", skriver förbundet i ett pressmeddelande.