Bakgrund: Friidrottens avslöjanden

3 december 2014:

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

1 augusti 2015:

ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

2 augusti:

Arne Ljungqvist kallar ARD:s och Sunday Times uppgifter för "svepande anklagelser" och avfärdar att de skulle bevisa dopning.

4 augusti:

Internationella friidrottsförbundet IAAF går ut med ett pressmeddelande där ARD:s och Sunday Times uppgifter beskrivs som "sensationslystna och förvirrande".

7 augusti:

Wada meddelar att deras oberoende kommission utreder även de nya dopningsanklagelserna inom friidrotten.

11 augusti:

IAAF meddelar att 28 friidrottare från VM 2005 och 2007 misstänks för dopning efter återanalyser av prover från mästerskapen i Helsingfors och Osaka.

16 augusti:

IAAF anklagas för att ha förhindrat publiceringen av en studie som visar på omfattande dopningsfusk inför VM i Sydkorea 2011. IAAF svarar att publikationen inte stoppades utan refuserades.

4 november:

Förre ordföranden i IAAF, Lamine Diack, grips, misstänkt för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning. Enligt nyhetssajten Mediapart kommer uppgifterna från Wadas rapport.

5 november:

Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada-rapporten.

6 november:

IAAF inleder en utredning mot den förre konsulten Papa Massata Diack, son till den förre ordföranden Lamine Diack. Även Valentin Balachnitjev, Alexej Melnikov, före detta chefstränare för de ryska gångarna och långdistanslöparna, samt Gabriel Dolle, tidigare chef på IAAF:s antidopningsavdelning, är föremål för utredning. IAAF beslutar också att ställa in den årliga galan den 28 november.

9 november: Wada presenterar sin utredning och vill stänga av Ryska friidrottsförbundet för systematisk dopning. Wada vill också att fem ryska friidrottare stängs av på livstid.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten förstörde 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning. IOK stänger av Lamine Diack från posten som hedersledamot och ber IAAF att straffa de olympier som visats vara dopade.

13 november: IAAF stänger av rysk friidrott från alla internationella tävlingar tills vidare.

Ryssland är dock fortfarande inställt på att få tävla i OS nästa sommar, enligt den ryska idrottsministern Vitalij Mutko.

– Jag tror inte att de hade kunnat ta ett annat beslut med pressen de hade på sig, sade Mutko till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Med rösterna 22–1 gick Internationella friidrottsförbundet IAAF under fredagens möte på antidopningsbyrån Wadas rekommendation och stängde av Ryssland från alla internationella friidrottstävlingar på obestämd tid. Beslutet kommer efter avslöjandet om systematisk dopning.

– I dag har vi behandlat det ryska friidrottsförbundets misslyckande och fattat beslut om en avstängning tills vidare, det tuffaste straffet vi kan utdöma, sade IAAF-ordföranden Sebastian Coe.

"Skamfyllt uppvaknande"

Coe sade också att systemet svikit friidrottare över hela världen.

– Det här är ett skamfyllt uppvaknande. Vi vill göra klart att fusk inte tolereras på någon nivå. IAAF, Wada, medlemsförbunden och enskilda friidrottare måste se sig själva i spegeln. Vi behöver se över kulturen och våra processer för att identifiera bristerna. Ingenting är viktigare än det för vår sport, sade IAAF-basen.

I och med avstängningen fråntas Ryssland arrangemangen av en stor gångtävling och junior-VM i friidrott nästa år.

Avstängningen blir aktuell för första gången under terräng-EM i Frankrike den 13 december. De största tävlingarna nästa år är inne-VM i Portland i mars, EM i Amsterdam i juli och OS i Rio de Janeiro i augusti.

"Ett bra första steg"

Toralf Nilsson, tillförordnad ordförande på Svenska friidrottsförbundet, välkomnar avstängningen.

– Det är ett bra första steg för att återskapa förtroendet för friidrotten. Wadarapporten (som presenterades i måndags) ger en skrämmande bild av hur det har sett ut i rysk friidrott, säger han till TT.

För att avstängningen ska hävas måste det ryska förbundet uppfylla en rad kriterier. Den norska antidopningsexperten Rune Andersen kommer att leda en särskild granskningsgrupp där tre av medlemmarna i IAAF:s beslutande råd (Council) kommer att ingå.

Tidigare under fredagen gick den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva ut i ett öppet brev och vädjade till IAAF att inte stänga av landets friidrottare.

"Att neka oskyldiga deltagare rätten att delta i internationella tävlingar är orättvist", skrev den dubbla olympiamästaren i brevet som publicerades på det ryska friidrottsförbundets hemsida.