Fakta: Sylve Söderstrand

Ålder: 57 år.

Familj: Gift med Ivan Zulueta.

Bostadsort: Gård utanför Enköping.

Yrke: Fram till i söndags förbundskapten för hopplandslaget.

Meriter som förbundskapten: EM-silver i lag 2001, VM-silver i lag 2002, OS-silver i lag 2004, EM-silver i lag 2013. Varit förbundskapten i två omgångar, 1999 till 2004 och från 2011 till 2016. Tanken var att han skulle sluta efter OS i sommar.

Aktuell: Fick i söndags sparken med tre månader kvar till OS. Landslagsryttarna kommer att agera för att han ska få tillbaka sin tjänst.

Fakta: Hopplandslagets väg till Rio

I korta drag:

Maj: Nationshoppning i Rom, senare i månaden i S:t Gallen.

Juni: Nationshoppning i Rotterdam.

Juli: Söderstrand hade tänkt matcha det tilltänkta OS-laget i Falsterbo och spika truppen där. Efter det väntar nationshoppningen i Dublin.

Augusti: OS-hästarna flygs till Rio de Janeiro från Liège i Belgien den 4. Fyra dagar senare reser ryttarna. Första rundan i lagtävlingen och det individuella kvalet är 14 augusti.

Med bara tre månader kvar till OS i Rio de Janeiro kom det högst överraskande beskedet att ridsportförbundet och Söderstrand går skilda vägar.

I söndags fick plötsligt Söderstrand sparken.

– Det kom som en chock för oss ryttare och för Sylve själv, säger Baryard-Johnsson.

Skulle ha slutat efter OS

Hopplandslaget är kvalificerat till OS och Söderstrand är den mest framgångsrike förbundskaptenen i modern tid, med bland annat OS-silver i Aten 2004 och EM-brons i Herning 2013.

Tanken var att han skulle kliva av efter OS.

– Själva bråket är mellan dem men konsekvensen faller ju på oss. Det är det stora problemet, säger Baryard-Johnsson, i många år ett given namn i landslaget och som snart går in i de viktiga tävlingsmånader som avgör om hon får starta i ett fjärde OS.

Baryard-Johnsson och övriga landslagsryttare deltog i en telefonkonferens med förbundets verksamhetschef Andrea Barth i söndags eftermiddag.

– Vi fick ett sms om ett viktigt samtal och ringde in och fick höra att "vi avskedar Sylve".

Först sent på söndagskvällen gick förbundet ut med ett pressmeddelande på sin hemsida att Söderstrand slutar, inte att hans kontrakt sagts upp.

– Enligt Sylve är det ett par småsaker i kontraktet som han vill ändra på, inga väsentliga grejor. Vad jag förstår så ska de också mer eller mindre muntligen kommit överens om att lösa det, säger Baryard-Johnsson.

Tar strid med förbundet

Landslagsryttarna vill ha Söderstrand kvar och Baryard Johnsson flaggar för att de kommer att ta strid med förbundet.

– Det är tre månader kvar till OS, det viktigaste mästerskapet vi har och vi behöver Sylve med oss. Han är ju stommen i laget, den som ska se till att vi tar medaljen.

– Det är en katastrof och vi kommer absolut att agera. Vi har redan haft ett telefonmöte hela gänget (Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson med flera) och vi kommer absolut att försöka få dem att ändra det här beslutet, för det är förödande för oss.

TT: Finns det någon som kan ta över på så här kort varsel?

– Det går ju inte. Jag vet inte om de inte förstår det. Det fungerar inte så. Det är inte bara att ta över och tro att man kan leda ett lag fram till och över OS.

– Ersättare finns inte. Det är sämsta tänkbara scenario att vår förbundskapten plockas bort med tre månader kvar till OS, säger Malin Baryard-Johnsson.

"De är inte kloka"

TT: Vad tror du Sveriges olympiska kommitté säger?

– SOK är inte nöjda. Jag har pratat med dem också.

Till tidningen Hippson säger landslagsryttaren Henrik von Eckermann:

– De är inte kloka. Tyvärr visar detta kompetensen hos förbundet. Sylve vill avsluta det han påbörjat och det handlar inte om arvodet.

Hur påverkar detta din satsning?

– Jag kommer göra mina tävlingar i alla fall, det är inte så, men det blir en oro i allt. Alla möten och uppladdningar är plötsligt för ingenting. SOK har lagt in otroligt mycket pengar i detta och nu kastas det bara ut genom fönstret.