Fakta: OS i Rio de Janeiro

Tilldelades spelen den 2 oktober 2009 vid IOK-kongressen i Köpenhamn. Rio vann den avgörande omröstningen mot Madrid. Övriga kandidater var Chicago och Tokyo.

Sommarspelen blir de 31:a i ordningen och arrangeras mellan den 3 och 21 augusti 2016, med invigning den 5 augusti. Det blir första gången ett sydamerikanskt land står som värd och andra gången OS utspelar sig i ett latinamerikanskt. Första gången var i Mexico City 1968.

Arenorna ligger i fyra områden, Copacabana, Maracanã, Deodoro och Barra da Tijuca. Maracanãstadion sköter invignings- och avslutningsceremonierna.

Friidrotten avgörs på João Havelange-stadion. Många av fotbollsmatcherna spelas i andra städer. Nya grenar jämfört med London är golf och rugby.

OS-arrangören i Rio de Janeiro tar det säkra före det osäkra och kommer att ha mellan 60 000 och 65 000 poliser och soldater på plats under tävlingarna nästa sommar, med 15 000 reserver. Det är en dubbelt så stor säkerhetsstyrka som London hade under sommar-OS 2012.

Detta trots att Brasilien i sig inte är något känt terroristmål.

– Det skulle kunna planeras för en terroristattack på grund av att det är OS, säger översten Andrei Silva till AFP.

– Så vi måste förbereda oss. Vi vill definitivt inte att det ska hända i Brasilien.

SOK känner ingen oro

Sveriges olympiska kommitté (SOK) känner ingen oro inför Rio efter den senaste tidens terrorattacker i bland annat Paris.

– Nej. Det internationella samarbetet kommer att bli särskilt viktigt. De internationella säkerhetsorganisationerna kommer att gå samman och göra det bästa de kan, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till TT.

– Vi har haft förhöjt säkerhetsläge under OS tidigare, i Salt Lake City, ett år efter det som hände i New York, och även i Sojti. Det är ett tråkigt läge just nu, självklart. Men jag är inte orolig specifikt för OS utan mer för säkerhetsläget allmänt i världen.

Reinebo berättar att det inte finns ett särskilt skydd för svenska stjärnor.

– Nej. Vi har aldrig byggt eget säkerhetssystem annat än den kris- och beredskapsplan som vi alltid har. Vi har alltid litat på den säkerhetsapparat som finns normalt i det svenska samhället och den som finns på OS-orterna.

– Vi ska ta reda på all fakta och ge den till våra aktiva, coacher och anhöriga.

TT: Pratar ni med Säpo?

– Det gör vi alltid inför och under OS.

Demokratiska metoder

Brasiliens polis har tagit hjälp av fransk polis för att utbilda sin personal inför OS. Men inte för att lära dem om terroristhantering, utan för att lära brasilianarna i demokratisk hantering av demonstranter.

– Vi hjälper dem med taktik som är lite mer demokratisk, säger fransmannen Antonio Marcalo till AFP.

I Brasilien använder polisen mer robusta metoder för att skingra folksamlingar under demonstrationer, som tårgas och batonger.