Första chansen, efter mindre än en minut, räddades på mållinjen. Men på nästa inlägg från Emil Salomonsson fick Sören Rieks perfekt träff och gav IFK Göteborg ledningen, sju minuter in i derbyt mot Häcken.

Häckenspelarna protesterade eftersom målvakten Peter Abrahamsson blev skymd av en IFK-spelare i offsideläge, men ledningsmålet – till slut även segermål – godkändes.

– Det är kul att få göra assist, säger Emil Salomonsson efter 1–0-segern.

– Det var extremt nyttigt att få spela med de bästa under landslagssamlingen.

Salomonsson gjorde en stark säsong i allsvenskan i fjol och belönades nyligen med en plats i Erik Hamréns senaste landslagstrupp. Göteborgsbacken kom dock hem med en rejäl sjukdom i kroppen och missade premiären i söndags.

– Det var inte kul att stå utanför... eller ligga utanför snarare. Jag låg i sängen i söndags, det var pissnervöst men grabbarna gjorde det bra, säger 26-åringen, som spelade drygt 60 minuter av derbyt innan orken tröt.

Andra raka

Efteråt fick han svara på frågor bland annat om sin förre tränare i Halmstad, Janne Andersson, som är klar som ny förbundskapten. Men chanserna till landslagsspel kommer inte via gamla vänskaper, konstaterar Salomonsson.

– Nej, det som ökar ens chanser är väl att man fortsätter göra det bra, bidrar framåt med poäng och håller nollan bakåt. Och det gjorde jag ju i dag.

Ribbskott av Savage

Efter den starka inledningen tappade IFK Göteborg visserligen initiativet i matchen. Men Häcken lyckades inte förvalta det övertag som laget lyckades spela sig till efter IFK:s mål.

Inte heller när bästa kvitteringschansen kom var marginalerna på Häckens sida. Demba Savage, inbytt i andra halvlek, var nära ett drömmål med en dryg halvtimme kvar att spela men skottet från drygt 30 meter gick i ribban.

– Hade vi förvaltat våra lägen hade vi kunnat få ett annat resultat med oss. Men det fick vi inte, konstaterar Häckentränaren Peter Gerhardsson.