Fakta: VM-kvalet

2016:

7 oktober 20.45: Luxemburg–Sverige.

10 oktober 20.45: Sverige–Bulgarien.

13 november 20.45: Frankrike–Sverige.

2017:

25 mars 18.00: Sverige–Vitryssland.

9 juni 20.45: Sverige–Frankrike.

31 augusti 20.45: Bulgarien–Sverige.

3 september 18.00: Vitryssland–Sverige.

7 oktober 18.00: Sverige–Luxemburg.

10 oktober 20.45: Nederländerna–Sverige.

Totalt är det nio europeiska kvalgrupper (A–I). Alla gruppettor går direkt till VM. De åtta bästa grupptvåorna går till playoff där det kommer att lottas fram fyra dubbelmöten, hemma och borta, och där segrarna går till VM.

Fakta: VM-kvaltruppen

Målvakter: Robin Olsen, FC Köpenhamn, Patrik Carlgren, AIK, Karl-Johan Johnsson, Guingamp.

Försvarare: Andreas Granqvist, Krasnodar, Victor Nilsson Lindelöf, Benfica, Mikael Lustig, Celtic, Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach, Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn, Pontus Jansson, Leeds, Emil Krafth, Bologna, Filip Helander, Bologna, Martin Olsson, Norwich.

Mittfältare: Emil Forsberg, Leipzig, Albin Ekdal, Hamburg, Oscar Hiljemark, Palermo, Jimmy Durmaz, Toulouse, Alexander Fransson, Basel, Marcus Rohdén, Crotone, Sam Larsson, Heerenveen.

Anfallare: Marcus Berg, Panathinaikos, John Guidetti, Celta Vigo, Christoffer Nyman, Eintracht Braunschweig, Ola Toivonen, Toulouse.

Efter 1–1 mot Nederländerna vill Janne Andersson se ett modigare Sverige i de kommande VM-kvalmatcherna i oktober. Ett lag som tror på sitt spel, och vågar göra mer när det har bollen.

En som får chansen i truppen som ska ta sig an Luxemburg borta och Bulgarien på hemmaplan är yttermittfältaren Sam Larsson, till vardags i nederländska Heerenveen.

– Han har haft en väldigt bra säsongsinledning. Han har avgörande egenskaper i sin snabbhet och i sin teknik, och i förmågan att lösa upp knutar med boll, säger Janne Andersson.

"En ära"

Yttermittfältaren har imponerat i klubblaget och togs nyligen ut i veckans lag i nederländska ligan.

– Den bästa (säsongsstarten) jag gjort, men jag känner ändå att jag har mer att ge. Jag missade ett par matcher i början av säsongen på grund av skada och sjukdom och jag har lite kvar att ta igen fysiskt, säger Sam Larsson till Aftonbladet.

– Det är en ära att bli uttagen. Det känns som en skön fortsättning på en säsong som börjat bra.

Det andra utropstecknet i truppen är Ola Toivonen. 30-åringen som hade en motig säsong i engelska Sunderland flyttade till Toulouse i somras.

Ett klokt val, har det visat sig. I ligaupptakten har Toivonen bland annat gjort två mål och två assist, något som uppmärksammats av Janne Andersson.

– Han har ju varit med många gånger tidigare, och har en väldigt bra karriär. Nu har han kommit till Toulouse och gjort det bra där, så det är helt enkelt därför han är med, säger Andersson.

Tre vänsterbackar

Anfallaren, som inte var med i sommarens EM-slutspel i Frankrike, tar platsen från petade Emir Kujovic, som haft det tufft med speltid i klubblaget Gent.

Tidigare skadade Martin Olsson är tillbaka, vilket betyder att Andersson har tre vänsterbackar till sitt förfogande.

– Vi kommer förmodligen att använda någon i en annan position. Oscar Wendt spelar till vänster på mittfältet, men med defensivt ansvar, i Mönchengladbach. Hans utgångsposition i Tyskland påminner om den vi har i landslaget, säger Janne Andersson.

En spelare som fortfarande saknas är Kalmars mittfältare Rasmus Elm.

– Han är intresserad av att vara med i landslaget, men han vill också känna att han är frisk och hel helt och hållet och har tyvärr haft skadeavbrott nu först med knät och sen med ljumsken. Men jag hoppas att han snart ska vara hel och frisk, för då är han absolut en spelare som jag tycker hör hemma i en landslagstrupp, säger Janne Andersson.