Fakta: Världsrekorden hittills

Sarah Sjöström, Sverige, 100 meter fjäril, final, 55,48.

Katie Ledecky, USA, 400 meter fritt, final, 3.56,46.

Katinka Hosszu, Ungern, 400 meter medley, final, 4.26,36.

Australien (damer), 4x100 meter fritt, final, 3.30,65.

Adam Peaty, Storbritannien, 100 meter bröstsim, försök, 57,55.

Peaty, 100 meter bröstsim, final, 57,13.

I London för fyra år sedan sattes nio världsrekord.

Allt talar för att den siffran kommer att slås i Rio.

Många är förvånade över att rekordutvecklingen i simning bara fortsätter.

När superdräkterna förbjöds inför 2010 fanns det flera inom simningen som spådde att det skulle ta tio år innan det slogs världsrekord i långbana igen.

De tog ordentligt fel.

Damerna slår flest

Men frekvensen har så klart gått ned sedan superdräktens glada dagar då världsrekorden föll i parti och minut.

Det är framför allt på damsidan det slås rekord. På herrsidan är fortfarande 15 världsrekord (av 20) satta före 2010. På damsidan är det bara sex rekord satta före 2010 som har stått sig.

I Rio har fyra av sex världsrekord kommit på damsidan – Sarah Sjöström är en av dessa då hon slog till i OS-finalen på 100 meter fjäril.

– Min teori, i alla fall i när det gäller Sverige, är att tjejer tränar med killar och tjejerna får mer sparring. Sedan är det så att tjejerna tar för sig mer och mer. Det gäller inom alla områden, chefspositioner och allting. Tjejer har inte simmat på den här nivån lika länge som killar och då finns det mer utvecklingspotential där, säger Sandmark.

Mer att ta av

Men simningen som idrott har oändligt fler tekniska möjligheter jämfört med exempelvis löpning.

I både startmoment och vändningar finns oändligt med tid att kapa.

– Plus att vi blir bättre och bättre på återhämtning så att vi kan träna smartare. När vi tränar hårt kan vi köra riktigt hårt, med tävlingsfart, säger Sandmark.

TT: Vad i undervattenssimningen är det som utvecklas?

– Framför allt handlar det om ingången i vattnet och kickning. Ingången ska bli så perfekt att man får med sig så mycket fart som möjligt. Sedan handlar det om kickning och en frekvens där man fixerar höften så att kicken kommer som en stjärtfena på en fisk. Man försöker efterlikna fiskens rörelser mer och mer, och den är extremt effektiv på hur den rör sig snabbt med så lite rörelse som möjligt.

TT: Dopningen har stått i fokus senaste året, kan man lita på att det är "rena" rekord?

– Det tror jag nog. Jag har hela tiden haft stort förtroende för både Wada och RF, våra simmare testas väldigt ofta och det finns en bra rutin för det. Det är ordning och reda och jag tror det är likadant för många andra länder. Men det är klart – man har inte insyn i allt.