37-åringen från Piteå inledde sin elitkarriär i Solna AIK, tre säsonger, och gjorde en halv säsong i Skellefteå innan han kom till Luleå.

Där är han nu inne på sin femtonde säsong i rad och har inga planer på att lägga av.

– Det är roligare än någonsin att spela hockey. Jag kan inte tänka mig att det går att ha en roligare sysselsättning, som man dessutom kallar jobb, säger Jan Sandström.

Luleå klättrade två placeringar, till fjärde plats, i SHL-tabellen efter trepoängaren mot Linköping, östgötarna föll lika många, till sjätte plats.

Ingen hönsgård

Luleå har nu vunnit elva av sina tretton senaste matcher. Segern på torsdagskvällen var den första mot Linköping efter två bortaförluster under säsongen.

– Vi har varit bedrövliga mot dem tidigare. Nu uppträder vi som ett helt annat lag, säger Jan Sandström.

Guldsatsande – och guldtippade – Luleå har under senhösten rest sig efter en svag inledning på säsongen.

– Tidigare var det hönsgård i egen zon och massor av misstag framåt, inget stämde. Men vi har pratat och tränat mycket, och framförallt gjort det vi sagt att vi ska göra. Vi är på rätt spår, säger veteranbacken.

Linköping var vassast i inledningen på torsdagskvällen, men Luleå tog tag i taktpinnen mer och mer.

"Inte orolig"

Efter mål av Toni Rajala och Karl Fabricius ledde Luleå med 2-0 med sju minuter kvar av matchen.

Men då reducerade Anton Karlsson till 2-1 och Linköping tryckte på för en kvittering, i slutminuten med sex utespelare.

– Men jag var inte orolig. Vi har ju Joel (Lassinantti) längst bak och han är ju nästan omöjlig att göra mål på, säger Janne Sandström.

När Lucas Wallmark satte pucken i tom kasse var matchen avgjord.

På lördag väntar HV 71 borta för norrbottningarna. Om inget oförutsett inträffar blir då Jan Sandström Luleås meste spelare någonsin.

– Jag har försökt att inte fundera så mycket på det där, men det är klart, tänker man efter så är det ganska häftigt. Det kan bli en kul grej att tänka tillbaka på senare, säger han.