Fakta: EM-kvalet

Sverige har inlett EM-kvalet med två raka segrar, medan Danmark spelade sin första match i torsdags (seger mot Moldavien med 4–0).

Fotbolls-EM spelas i Nederländerna i juli–augusti 2017. Till slutspelet går de åtta kvalgruppssegrarna samt de sex bästa tvåorna. Resterande två tvåor gör upp i playoff om ytterligare en plats.

Sveriges program, 2015:

17 september: Moldavien (borta). Seger 3–0.

22 september: Polen (hemma). Seger 3–0.

27 oktober: Danmark (h).

2016:

8 april: Slovakien (b).

2 juni: Polen (b).

7 juni: Moldavien (h).

15 september: Slovakien (h).

20 september: Danmark (b).

I klubblaget går allt som på räls, även om Lotta Schelins målproduktion i franska ligan varit relativt blygsam så här långt.

Stjärnspäckade Lyon har varken tappat poäng eller släppt in mål ännu och har +44 i målskillnad efter sju raka segrar i säsongsinledningen. Laget tog sig även enkelt till åttondelsfinal i Champions League.

Då är det lite lättare att acceptera att det inte blir särskilt många 90-minutersmatcher – varken för Schelin eller hennes anfallskamrater.

– Så har det alltid varit. Vi har alltid rullat runt på många spelare. Dessutom har vi nu sex forwards som är bland de främsta i sina landslag, säger svenskan.

– Det är klart att det vore gött att alltid spela 90 minuter i stället för 45 minuter här, 45 minuter där. Men i längden vet vi att det funkar.

Viktig värdemätare

Mot Danmark i EM-kvalet på i Göteborg på tisdag blir det sannolikt också betydligt mer än 45 minuter för Lotta Schelin, med 81 landslagsmål på meritlistan hittills.

Sverige inledde med relativt enkla 3–0-segrar mot Moldavien och Polen, nu väntar den första riktiga värdemätaren för det nya spelsystemet 4–3–3 som Pia Sundhage lanserade efter VM.

– Man ska inte underskatta Polen i och för sig. Men det är klart att Danmark ligger ett snäpp högre, säger Schelin.

– Det är första stora matchen efter VM. Men det är ju bara roligt.

Letar ytor

Schelin blev tvåmålsskytt när Sverige och Danmark spelade 3–3 i Algarve cup i våras. Men VM i somras blev mållöst för henne och i de inledande båda EM-kvalmatcherna blev det bara ett mål, på straff mot Moldavien.

Nu hoppas hon på mer ytor att jobba med mot Danmark.

– Vi gillar när det finns ytor att ta vara på, i stället för att behöva skapa alla ytor själva. Att vi ligger i världstoppen handlar ju om våra omställningar och vårt snabba spel snarare än om finlir, säger hon.

– När vi möttes i våras fanns de ytorna. Nu är det i och för sig tävlingsmatch, men det gäller att hitta ytorna och ta vara på dem oavsett var de är.