Fakta: Bästa svenska målskyttar i NHL

1) Mats Sundin 564 mål.

2) Daniel Alfredsson 426.

3) Markus Näslund 395.

4) Tomas Sandström 394.

5) Daniel Sedin 348.

Sedins första mål var hans 347:e på 1 109 grundseriematcher i NHL-ishockeyn och kom 7.03 in i tredje perioden när han petade in en retur på ett skott från Chris Tanev.

– Pucken låg bara där. Det såg väl ut som de flesta av mina mål, från en halvmeters avstånd, sade Sedin till nhl.com om sin historiska fullträff.

Boston tog ut målvakten Tuukka Rask i jakten på kvittering i slutskedet, men då passade Sedin på att skicka in 4–2 i tom bur 23 sekunder före slutsignalen.

Viktiga poäng

Målen till trots var den 35-årige forwarden, som kom till spel utan skadade tvillingbrodern Henrik, mest exalterad över de två poängen som segern innebar för slutspelsjagande Vancouver.

– Jag tittar på tabellen varje dag även om man försöker låta bli, och varje poäng är viktig, sade Sedin som utsågs till matchens bästa spelare.

Han kunde också glädja sig åt lagkamraten Jacob Markström som svarade för 28 räddningar.

Markström överglänstes emellertid av landsmannen Eddie Läck som höll tätt och utsågs till matchens bästa spelare när hans Carolina besegrade Toronto med 1–0 efter förlängning.

Lång segersvit

Victor Hedman spelade fram till båda målen – ett av backpartnern Anton Strålman – när hans Tampa Bay hemmaslog Chicago med 2–1 i en repris på fjolårets Stanley Cup-final som Chicago tog hem med 4–2 i matcher.

Segern var Tampas sjunde i rad och betydde att Chicagos vinstsvit stannade på tolv matcher, rekord i den legendariska NHL-klubbens historia.

– Vi slog de regerande mästarna, som hade vunnit tolv raka matcher och var glödheta. Bortsett från det var det ändå bara match 47, sade den svenske backbjässen.