Fakta: Landslagets program

Lördag: Spanien i Gdansk.

Söndag: Polen eller Ryssland i Gdansk.

Mitten av december: EM-truppen tas ut.

4/1: Tjeckien i Jönköping.

5/1: Tjeckien i Malmö.

8–10/1: Turnering i Spanien.

16/1: EM-premiär mot Slovenien i Wroclaw, Polen.

Övriga lag i gruppen är Tyskland och Spanien. De tre bästa går vidare, vilket blir ett minimikrav för att senare ha chans att ta en plats i OS-kvalet. Flera europeiska länder fick biljett till OS-kvalet redan i årets VM.

Källa: Svenska handbollförbundet

Med drygt två månader till EM är Sverige sargat av återbud och skador. Och i vänskapsmatchen mot Ryssland i Halmstad dröjde det inte ens en minut innan Andreas Nilsson hade spelat klart efter att ha drabbats av en hjärnskakning.

"Jag kommer inte ihåg någonting av det som hände. Jag har ingen yrsel, men det gör riktigt ont i huvudet", säger Nilsson, som blir borta från spel i minst en vecka, i ett pressmeddelande.

Det blev roligare för Sverige efter den dystra starten.

Målvaktsveteranen Mattias Andersson spelade strålande mellan stolparna och kunde mellan räddningarna titta på när ett orutinerat Blågult spelade ut i offensiven.

– Många av de här unga killarna som är med för första eller andra gången gör det riktigt bra, tar för sig och verkligen kliver fram. Det är roligt att se och då är det roligt att spela handboll, säger Andersson till TV4.

Sverige lade grunden till segern redan i första halvlek då man gick ifrån till 17–11. Till slut blev Fredrik Petersen målbäst med sju fullträffar.

Förbundskapten Ola Lindgren plussade inte minst för Mattias Andersson efteråt.

– Det är inte så svårt att vinna handbollsmatcher när man har en så stabil målvakt, säger han till TV4.

Sverige reser närmast till Polen för en fyrnationsturnering där semifinal mot Spanien väntar på lördag. Då ersätts Andreas Nilsson av blixtinkallade Anton Lindskog.

I januari avgörs EM-slutspelet, även det i Polen.