Fakta: Misstänkta läggmatcher

Inom svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher. Två fall har gått till domstol.

2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.

2013: Misstanke om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisens utredningar ner.

September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han döms av Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.

Oktober 2013/maj 2014: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. Totalt åtalas sex män för att på olika vis ha påverkat resultaten. Men samtliga döms av Hovrätten över Skåne och Blekinge för inblandning i läggmatcherna. Två så kallade huvudmän döms till fängelse för bland annat utpressning och olaga tvång, och den ene för givande av muta. De tre dåvarande fotbollsspelarna i klubben döms till villkorlig dom, varav två också ska betala dagsböter, för tagande av muta. En före detta fotbollsspelare i klubben döms till villkorlig dom och dagsböter för givande av muta.

– I båda fallen handlar det om trovärdighet. Hela grundbulten inom Idrotten är ju att matcher och tävlingar ska avgöras på sportsliga grunder, alla ska göra sitt bästa, säger Jan Svensson, ansvarig för strategisk utredning och tillsyn hos Svenska Spel.

Fallet var unikt när det togs upp i Kristianstads tingsrätt – en av de åtalade männen erkände att han tagit emot muta och blev åklagarens huvudvittne. Han berättade att trion bestående av fotbollsspelare hotades av två matchfixare efter att ha misslyckats med att manipulera resultatet i en första match.

Vittnesuppgifterna har vägt tungt i hovrättens bedömning av målet.

– Historien rullades ju upp först när den här spelaren själv gick till polisen. Han anger inte bara andra, utan också sig själv. Berättelsen innehåller moment som i vår rättsordning krävs för att den ska kunna läggas till grund för en fällande dom, till exempel att den är klar och detaljerad. Dessutom stöds hans uppgifter i några fall av annan bevisning, säger hovrättspresidenten Lennart Svensäter till TT.

Tvång och utpressning

Åklagarna yrkade på att det rörde sig om grovt mutbrott, men en enig hovrätt anser att det är mutbrott av normalgraden. Det är framförallt utpressning och olaga tvång som gör att de två huvudmännen döms till fängelse i ett år respektive ett år och två månader, även om den ene också döms för givande av muta. Utpressning riktades mot de tre dåvarande fotbollsspelarna som bland annat tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match hösten 2013 – de döms till villkorlig dom, varav två också ska betala dagsböter, för tagande av muta. Villkorlig dom och dagsböter blir även straffet för en före detta fotbollsspelare i klubben som döms för givande av muta.

Lättnad

– Det är en lättnad för min klient, nu vet han vad som gäller, säger huvudvittnets advokat Esbjörn Svensson.

Utfallet i tingsrätten blev en besvikelse för åklagarsidan och inför hovrättsförhandlingen togs det fram ny bevisning. Med hjälp av telefonanalys kunde åklagarna visa att huvudmännens telefoner kopplats upp samtidigt i den ort där ett möte med spelarna ska ha ägt rum före en match.

– Vi anser att det är ett starkt stöd till berättelsen, säger Lennart Svensäter.

TT: Vågar man spela på matchresultat?

– Ja, det anser jag. När vi ser avvikande spelmönster så stänger vi för spel och insatsen betalas tillbaka. Det händer inte jätteofta, utan det sker uppskattningsvis 20 gånger per år, säger Jan Svensson.