Fakta: Matchfixning

På onsdagen kommer tingsrättsdomen i fallet där sex män åtalats för att på olika vis påverkat matchresultat för en division 1-klubb i fotboll hösten 2013 och våren 2014. Här är de misstänkta:

44-åringen: Åklagaren yrkar på tre och ett halvt års fängelse för grovt givande av muta, utpressning, olaga tvång och övergrepp i rättssak. Dömdes tidigare i år till 18 månaders fängelse i en stor matchfixningsrättegång i Norge.

34-åringen: Tre års fängelse för utpressning, olaga tvång och övergrepp i rättssak.

Spelare 1: Åtta månaders fängelse för grovt givande av muta. Friades i ett liknande fall i tingsrätten i fjol.

Spelare 2: Åtta månaders fängelse för grovt tagande av muta.

Spelare 3: Sex månaders fängelse för grovt tagande av muta.

Spelare 4: Villkorlig dom/samhällstjänst för tagande av muta. Har erkänt. Åklagarens nyckelvittne.

På onsdagen kommer tingsrättsdomen för de sex män som åtalats misstänkta för att på olika vis ha påverkat matchresultat för en division 1-klubb i fotboll. Till skillnad mot ett tidigare fall som slutade med friande dom finns nu ett nyckelvittne. En fotbollsspelare som har erkänt tagande av muta.

– Med de beviskrav som gäller är det nästan en avgörande framgångsfaktor för att vi ska kunna utreda och få fällande domar att det finns människor som träder fram och berättar vad som hänt, säger Johan Lindmark, åklagare vid riksenheten mot korruption, till TT.

De strängaste straffen vill Lindmark se för de två misstänkta matchfixarna – tre och ett halvt års fängelse för en 44-åring och tre år för en 34-åring. Båda släpptes fria från häktet efter att rättegången avslutades.

För tre av de fyra fotbollsspelarna har åklagaren yrkat på fängelse i sex till åtta månader. En av dem är en 25-årig man som friades i fjol i Jönköpings tingsrätt i det första fallet av matchfixning som nått domstol i Sverige. Hovrättsdomen i det fallet kommer nästa vecka.