Fakta: Johansson och Coleman

Jennie Johansson

Född: Den 15 juni 1988 i Hedemora.

Klubb: Neptun.

Främsta meriter (lång bana): VM-guld på 50 meter bröstsim 2015, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 50 meter bröstsim 2016, EM-silver på 50 meter bröstsim 2014, på 100 meter bröstsim 2010, 2012 och 2014 och på 4x100 meter medley 2014, EM-brons på 50 meter bröstsim 2010.

Michelle Coleman

Född: Den 31 oktober 1993 i Vallentuna.

Klubb: Spårvägen.

Främsta meriter: Sjua i OS-finalen 2016 på 200 meter fritt, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 4x100 meter fritt 2014, silver på 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley 2014 och EM-brons på 100 meter fritt 2014.

Fakta: Detta har hänt

Torsdag 3 november: Dagens Nyheter avslöjar att simstjärnorna Jennie Johansson och Michelle Coleman stoppas från landslaget tills vidare. Varken förbundskapten Ulrika Sandmark eller simmarna vill berätta varför, men säger bland annat att det rör sig om flera händelser där förbundet och simmarna har haft olika uppfattning.

Fredag 4 november: SM i Eriksdalsbadet drar i gång och Ulrika Sandmark säger under förmiddagspasset att hon inte kommenterar saken ytterligare. Det gör däremot landslagskollegan Sarah Sjöström, som säger att hon är förvånad.

– Jag skulle nog inte ha stängt av två medaljkandidater, säger Sjöström.

Efter lunch avslöjar TT att simduon stoppats från OS-avslutningen i Rio av Sveriges olympiska kommitté. SOK-chefen Peter Reinebo säger bland annat: "Det fanns en serie händelser som gjorde att jag som truppchef valde att säga åt dem att de inte fick komma tillbaka till OS-byn och delta i avslutningen".

Under eftermiddagen vägrar simförbundet att svara på frågor. Drygt fem timmar efter att de nya uppgifterna publicerats kommenterar sportchefen Henrik Forsberg trots allt saken, genom att hänvisa till en pressträff dagen därpå. Han medger dock att händelsen i Rio är en i raden av händelser som gjort att förbundet valt att stoppa Jennie Johansson och Michelle Coleman från uppdrag, men att det inte är den enda incidenten.

Lördag 5 november: Sportchef Henrik Forsberg, förbundskapten Ulrika Sandmark och förbundsordförande Ulla Gustavsson kommenterar händelsen vid en pressträff. De meddelar då att det rör sig om tre stora händelser: två sponsorrelaterade förutom det som skedde i samband med OS i Rio. Det ska även vara upprepade smågrejer och det hela har pågått under två år. Ledning säger också att de inte litar på att Johansson och Coleman kommer att följa spelreglerna.

Tidigare händelser inom simlandslaget:

För två år sedan fick tre simmare skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin. Detta sedan sponsorn dragit in sin del i en ekonomisk bonus som tillföll simmarna.

Samma höst fick landslagsledningen hård kritik från flera simmare sedan Simon Sjödin inte tagits ut till kortbane-VM i Doha.

För en månad sedan tog förbundet beslutet att stoppa simmarna Michelle Coleman och Jennie Johansson från landslagsuppdrag – men berättade det inte.

Förbundet försökte länge hålla allt internt, men efter att det kommit ut först att simmarna stoppats och därefter att en av anledningarna är en händelse under OS, valde man till slut att lägga delar av korten på bordet och kalla till pressträff. Det handlar om att simmarna ska ha dolt logotyper på kläderna, redigerat bort loggorna på bilder de lagt upp på sociala medier och inte använt landslagskläderna trots uppmaningar.

– Vi tvingar ingen att lägga upp bilder där våra sponsorer syns. Men om de lägger upp bilder så kan de inte ta bort loggor från våra sponsorer från bilderna, framför allt inte på andra landslagsaktiva, säger Forsberg.

Har varnats tidigare

Enligt honom är det två större sponsorrelaterade incidenter, och en del "småtjafs" under två års tid.

– Om aktiva väljer att dölja sponsorloggor under pågående tävlingar, så är det ett ganska stort brott mot våra spelregler, säger Forsberg, och bekräftar att Johansson och Coleman är två av de tre simmare, som simförbundet tidigare inte namngett, som för två år sedan fick skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin.

– Den tredje simmaren har uppfört sig exemplariskt efter det. Det hade Michelle och Jennie också kunnat göra, säger han.

TT: Har sponsorerna legat på er om att ta det här beslutet?

– Nej, absolut inte.

Straffades på OS

Ytterligare ett av skälen bakom beslutet, som TT kunde berätta om i går, är något som hände under OS i Rio. Johansson och Coleman stängdes då av disciplinära skäl av från OS-avslutningen av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det var den tredje stora grejen som hände. Då kände vi att vi inte litar på dem längre, säger Henrik Forsberg.

OS-händelsen gällde inte övertäckta loggor.

– Nej, vad som hände får ni fråga SOK om men vi tycker inte att de agerade korrekt mot SOK, säger Henrik Forsberg.

TT: Upprepade händelser under två års tid, borde man inte ha löst detta tidigare?

– Det kan man tycka, men nu har vi inte lyckats med det och vi får vara väldigt självkritiska till det.

Ska ge sin version

Under lördagskvällen kommenterade Coleman det som hänt:

– Simförbundet ville ha sin egen presskonferens och det respekterade vi. Vi kommer att komma ut och berätta vår sida av historien, men just nu vill vi inte lägga för mycket energi på det utan fokusera på SM. Det har varit långa dagar. Det hade varit jätteskönt om vi bara kunde släppa allt och gå vidare, men vi känner att det tar för mycket energi från det här, säger Coleman.

TT: Hur känns det nu?

– Det har varit turbulent. Men vi har ju vetat om det här länge, det har varit en lång process för att bearbeta det.

Både Johansson och Coleman får trots avstängningen fortsätta att träna med landslagsgruppen, men tas inte ut till mästerskap tills vidare.