Fakta: Tre svenska syskonpar i OS

Daniel och Henrik Sedin, ishockey. Med i Tre Kronors trupp 2006 och 2010. Båda var uttagna 2014, men Henrik tvingades avstå på grund av skada.

Jimmie och Jonathan Ericsson, ishockey. Med i Tre Kronors trupp 2014.

Marie och Kristin Hammarström, fotboll. Uttagna 2012.

Fakta: Möjliga svenska syskonpar i Rio

Förutom Louise och Sophie Hansson kan Sverige ha ytterligare två syskonpar i OS nästa sommar:

+ Sofia och Johanna Mattsson, brottning.

"Det vore otroligt roligt. Det är någon som känner en utan och innan och det är en trygghet att ha ett syskon på plats. Sedan är de en stor orsak till att man har tagit sig så långt som man har", säger Sofia Mattsson

+ Martin och Robin Pacek, judo.

"Nu håller jag alla fingrar och tår att han ska kvala in. Vi tränar med varandra dag. Det går inte att beskriva hur glad och lycklig jag hade varit om det blev så", säger Martin Pacek.

Tidigare i veckan fick Louise Hansson klartecken av Sveriges olympiska kommitté (SOK) att åka till OS. Hon är aktuell för tre lagkapper, men vill även kvala individuellt.

– Det är tuff konkurrens i frisimmet där jag simmar samma grenar som Sarah (Sjöström) och Michelle (Coleman) – och det är bara två från varje land som får ställa upp i varje gren. 200 medley och 100 fjäril är mina största chanser, säger hon.

Frågan är om Louise, som fyller 19 på tisdag, får sällskap av sin lillayster i Rio nästa sommar.

Sophie Hansson är säsongens svenska simkomet. 17-åringen tog silver på både 50 och 100 meter bröstsim på junior-VM i augusti.

På den längre distansen har hon dessutom gått under den internationella OS-kvalgränsen med tiden 1.07,77. Den svenska kvalgränsen är satt till 1.07,24.

– I och med att jag har haft en så pass stark sommar vet jag inte hur mycket jag kommer att kunna ta på de tiderna. Men jag är ungefär en halv sekund i från nu så det är absolut inte omöjligt, säger Sophie.

TT: Hur förklarar du din snabba utveckling i år?

– Jag tror att det har att göra med att jag har kört mycket mer styrketräning än tidigare och att jag har fått ut det i bassängen. Självklart är det mentalt också. Jag jobbar med en mental tränare och har blivit bättre på att ha nerverna under kontroll och kunna prestera när det gäller.

EM nästa

Närmast för Helsingborgstalangerna väntar kortbane-EM i Israel första veckan i december. De tycker att det är skönt att ha varandra på mästerskapen. Sophie minns EM för två år sedan, då hon gjorde mästerskapsdebut.

– Jag var väldigt nervös där. Då kom hon (Louise) fram och pratade med mig före loppet. Det var det jag behövde då. Jag kunde inte sitta och tänka på loppet för då hade jag blivit för nervös, säger Sophie.

Men nästa höst skiljs systrarna åt. Louise ska flytta till Los Angeles och gå på University of Southern California.

– Jag har simmat i Helsingborg hela livet och rört mig i samma områden i sju år. Det är ett bra tillfälle att testa något nytt, säger Louise.

Sophie är inte lika entusiastisk:

– Det är jättetråkigt Jag kommer att sakna henne.

Späckat schema

Solen gassar över Louise och Sophie Hansson där de sitter vid den olympiska bassängen på träningsanläggningen Playitas. Ännu ett träningspass under OS-lägret på Fuerteventura är avklarat.

Schemat är späckat.

– Nu är det lunch, sedan kostföreläsning och träning igen och teambuildingövningar...och så lite screening, säger Louise.

– Vi har inte hunnit sola en enda gång, suckar Sophie.