Elva spelare står som helt klara för VM på ishockeyförbundets sida varav fem är SHL-spelare, två från Frölunda och tre från Skellefteå. Ytterligare tre Skellefteåspelare, Niclas Burström och John Norman och Martin Lundberg, anslöt på torsdagen till truppen till fredagens match mot Tjeckien och kan bli aktuella för VM.

Flera spelare imponerade när Sverige vände 1–2 till seger 7–2 mot Tjeckien i onsdagens match.

– Jag tycker Patrick Cehlin som gjorde två baljor och Linus Hultström var bra, sade förbundskapten Pär Mårts efter segern som säkrade att Sverige tog hem Euro Hockey Tour.

Frågan är hur det ser ut i båset i fredagens landskamp. Pär Mårts låg nedbäddad i feber på torsdagskvällen och assisterande förbundskapten Johan Tornberg är också febersjuk och har lämnat Tjeckien, berättar SVT.

Många nej

Tyvärr är antalet spelare som tackat nej till VM eller är skadade lång med totalt 21 spelare varav de flesta spelar i NHL och KHL.

Erik Gustafsson från mästarlaget Chicago som åkte ur Stanley cup har dock tackat ja. Och när Anaheim åkte ut mot Nashville natten mot torsdagen blev tre NHL-svenskar, Jakob Silverberg, Hampus Lindholm och Rickard Rackell tillgängliga. Frågan är dock hur sugna de är på att spela VM.

Världsmästerskapen i Ryssland inleds för svensk del med match mot Lettland fredagen den 6 maj i Moskva.