Fakta: Lisa Nordén

Född: 24 november 1984 i Kristianstad.

Meriter: OS-silver i triathlon 2012, världsmästare i olympisk distans 2012, världsmästare i sprint 2010, brons i Europeiska spelen 2015, vinnare av Bragdguldet och Jerringpriset 2012.

Aktuell: Sista chansen till OS-plats i Yokahama, Japan, på lördag.

OS-silvermedaljören från London har ett par skadeförföljda år bakom sig, och säsongen har inte blivit så framgångsrik som hon tänkt. Världsserietävlingen i Yokohama natten till lördagen svensk tid blir avgörande.

"Det är det sista loppet att kvala in till OS på. Eftersom jag var sjuk i förra tävlingen över olympisk distans behöver jag placera mig bra för att bli uttagen", skriver Lisa Nordén på Instagram.

Platsen klar

Internationellt är dock Lisa Nordéns OS-plats klar, enligt statistiknoggranne Wiggerud.

– Hon kan känna sig trygg på det, även om jag vet att Lisa och hennes tränare inte är helt säkra, säger han till TT.

Återstår att få klartecken från SOK för 31-åringen. Kravet på kapacitet att slåss om en plats bland de åtta främsta i Rio-OS gäller.

– Men vi har inget specifikt placeringskrav på att hon ska vara topp åtta. Vi vet vad Lisa kan, men det känns viktigt att se att hon klarar av ett lopp och att kroppen håller. Sedan gör vi en helhetsbedömning av hur året sett ut, säger Wiggerud.

Löpningen kruxet

– Hon är alltid med långt fram i simning och cykling. Det är löpningen som är osäker, då hon ofta får kramper i vaden och liknande. Det är viktigt att visa att hon kan genomföra en tävling.

Att Nordén gjorde succé i London har viss betydelse nu.

– Att hon tog medalj spelar väl ingen roll, men däremot att hon och hennes team har en historia av att kunna toppa formen trots skadeproblem, säger Wiggerud.