Sousa, rankad 30:e i världen och med två ATP-titlar på meritlistan, spelade final i Båstad 2014, där han förlorade mot uruguayanen Pablo Cuevas. I fredagens kvartsfinal får Sousa möta segraren i mötet mellan Taro Daniel och Gastao Elias, som slog ut Christian Lindell i första omgången.

Torsdagens överraskning var att den förstaseedade spanjoren David Ferrer tvingades till tre set mot den franske kvalspelaren Calvin Hemery. Efter underläge 0–1 i set och 0–2 i det andra setet lyckades Ferrer vända och vinna med 3–6, 7–5, 6–3. Ferrer siktar på sin tredje titel i Båstad där han vann 2007 och 2012.

– I slutet av första set och i början av andra gjorde jag mängder med misstag. Jag spelade poäng för poäng och behöll koncentrationen så i tredje set blev jag mer bekväm. Förhoppningsvis kan jag spela bättre i morgon, sade den 13-rankade 34-åringen till atpworldtour.com.

Inte heller i dubbelturneringen är några svenskar kvar sedan Johan Brunström/Andreas Siljeström och Isak Arvidsson/Fred Simonsson förlorat respektive kvartsfinal.