Från andremålvakt i allsvenskan till SHL-debut på bortaplan mot serieledaren. Det var snabba ryck för Samuel Ward, 20, som i stället för Asplövens bortamatch mot Björklöven på tisdagskvällen fick åka med Luleå ner till Göteborg – och spela från start.

– Det kan gå fort i den här branschen, konstaterar han med SHL-debuten avklarad, med ett underställ från Asplöven på sig utanför Luleås omklädningsrum i Scandinavium.

Samuel Ward, som var med i det svenska JVM-laget i fjol, är Luleåspelare i grunden men har varit utlånad till Haparandaklubben de senaste säsongerna för att få istid och rutin i hockeyallsvenskan. Men eftersom Luleå har tre målvakter på skadelistan kom debutchansen tidigare än väntat.

Oturliga mål

Ward och Luleå stod emot bra när Frölunda ångade på för att befästa serieledningen. I det långa loppet blev dock uppgiften övermäktig – inte minst efter två inledande självmål.

Det hade gått drygt elva minuter när första pucken letade sig in i Luleås mål via Jacob Micflikiers klubba.

Och inte nog med det. I mitten av den andra perioden var det dags för ett nytt självmål när Andreas Johnsson, som stod bakom den förlängda mållinjen, turligt in vallade pucken via en Luleåspelare och in bakom Ward.

Luleå gjorde visserligen tre mål i relativt snabb följd i mittperioden, det första bara 22 sekunder efter Frölundas 2–0-mål. Men efter en Frölundakvittering med bara två sekunder kvar av mittperioden och en försvarstabbe som gav Spencer Abbott friläge och mål i mitten av den tredje var det Frölunda som drog vinstlotten.

– Tyvärr är vi väl inblandade i de tre första målen för Frölunda och i allra högsta grad i det sista. Så vi är inblandade i sju mål, säger Luleåtränaren Joakim Fagervall.

– Men det är en bra arbetsinsats av oss.

Snar revanschchans

Fagervall beskriver läget för sina tre höftskadade målvakter som "på obestämd tid". Mycket talar alltså för att Samuel Ward kan få chansen snart igen – kanske rent av mot Frölunda.

Utöver nästa SHL-möte den 12 december spelar Frölunda och Luleå dubbelmöte i CHL-kvartsfinalen i början av december.

– Just nu vet jag knappt hur det närmaste dygnet ser ut, säger Ward med ett leende.

– Men säsongen är lång och mycket kan hända.