Fakta: Sveriges simtrupp i OS

Sarah Sjöström, Södertörn, 100 meter fjäril, 50, 100 och 200 meter fritt.

Jennie Johansson, Neptun, 100 meter bröstsim.

Louise Hansson, Helsingborg, 100 meter fjäril och 200 meter medley.

Michelle Coleman, Spårvägen, 100 och 200 meter fritt.

Ida Marko-Varga, Triton, lagkapp.

Sophie Hansson, Helsingborg, 100 och 200 meter bröstsim.

Erik Persson, Kungsbacka, 100 och 200 meter bröstsim.

Simon Sjödin, Neptun, 200 meter medley, 200 meter fjäril.

Therese Alshammar, Täby, 50 meter fritt.

Ida Lindborg, Malmö, lagkapp.

Stina Gardell, Spårvägen, 200 meter medley.

Damlag på 4x100 och 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley.

Redan på lördag, den första tävlingsdagen, startar hennes paradgren 100 meter fjäril. Natten till måndag avgörs finalen.

Sarah Sjöström är storfavorit, världsrekordhållare, har ett överlägset världsårsbästa och håller de fem första platserna på statistiken över de snabbaste tiderna på distansen i historien.

– Jag kommer att gå för världsrekordet. Med tanke på vad jag gjorde i Kazan, och då hade jag en jättedålig målgång, så tror jag att jag har några tiondelar till, sade hon om rekordet på 55,64.

Testar i semifinal

I fjolårets VM i Kazan slog hon världsrekord två gånger om, både i semifinal och final. Hon kommer att försöka redan i semifinalen i Rio de Janeiro också.

– Ja, det tror jag. Man vill ju känna på farten redan där, sade Sjöström som också har guldchans på 200 meter fritt och är medaljkandidat på både 50 och 100 meter fritt.

Sjöström kom till pressträffen i OS-byn, tillsammans med resten av laget, i tuffa mörka solglasögon. Och hon gjorde ingenting för att hålla nere förväntningarna.

Hon fick frågan om det var skönt att vara favorit.

– Jag är ju ofta det, så det funkar för mig, sade Sjöström som har tre VM-guld på distansen.

Hyllade valet av "Tessan"

Sjöström och simlandslaget checkade in i OS-byn i onsdags kväll efter ett träningsläger i Rio på en simanläggning ägd av fotbollsklubben Fluminense.

– Vi har haft det väldigt lugnt och skönt ett tag. Så har man kommit hit och senaste dygnet har det varit lite kaos när man ska lära sig hitta. Men det har börjat lugna ned sig lite.

Hon har också besökt OS-arenan, men har inte simmat i tävlingsbassängen ännu så länge.

– Det brukar jag spara till tävling. Arenan är lite gullig jämfört med Kazan förra året. Det är inte största arenan man varit på, men den känns väldigt kompakt, sade hon.

Simstjärnan från Södertörn hyllade också valet av landslagskompisen Therese Alshammar som fanbärare på invigningen.

– Det är jättekul, jag blev jätteglad. Det är grymt att en simmare får göra det. Det är ett självklart val och det stör inte hennes tävling, så det var jättekul att hon blev tillfrågad och tackade ja.