Fakta: Sveriges simtrupp i OS

Sarah Sjöström, Södertörn, 100 meter fjäril, 50, 100 och 200 meter fritt.

Jennie Johansson, Neptun, 100 meter bröstsim.

Louise Hansson, Helsingborg, 100 meter fjäril och 200 meter medley.

Michelle Coleman, Spårvägen, 100 och 200 meter fritt, 100 meter ryggsim.

Ida Marko-Varga, Triton, lagkapp.

Sophie Hansson, Helsingborg, 100 och 200 meter bröstsim.

Erik Persson, Kungsbacka, 100 och 200 meter bröstsim.

Simon Sjödin, Neptun, 200 meter medley, 200 meter fjäril.

Therese Alshammar, Täby, 50 meter fritt.

Ida Lindborg, Malmö, lagkapp.

Stina Gardell, Spårvägen, 200 meter medley.

Damlag på 4x100 och 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley.

När tävlingstiderna – där finalpassen startar klockan 22 lokal tid – offentliggjordes vintern 2014 gick många simmare, inklusive Sjöström, i taket av ilska.

För att passa bästa sändningstid i amerikansk tv startar försökspassen klockan 13 lokal tid och finalpassen 22 i OS.

Det är fyra timmar senare jämfört med andra mästerskap och tävlingar.

Nu är Sjöström coolare över de märkliga tiderna.

– Jag är hellre uppe på kvällen än på morgonen, då finalerna gick i Peking, och simmar. Det är nog bara att vänja sig vid att det är andra tider som gäller när det är OS, säger hon.

Skjuter på träningen

Det kommer simlandslaget att börja göra från och med nästa vecka. Sjöström & Co samlades i Stockholm på fredagen – exakt två veckor före OS-invigningen – och på måndag åker större delen av laget på förläger till Brasilien. De kommer att hålla till på en simanläggning som fotbollsklubben Fluminense äger, omkring en timme utanför centrala Rio.

Där ska landslaget formtoppa, vänja sig vid tidsomställningen och de udda tävlingstiderna.

– Vi kommer att ändra träningstiderna så vi tränar 11–13 (i stället för 8–10) och så 20–21.30 varje dag och vi kommer att äta middag före kvällspasset. Sedan skjuter vi bara fram det lite till när tävlingarna börjar, berättar förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

"Göra det enkelt"

TT: Vad är nycklarna för att det ska funka?

– Vi har inte gjort det förut, men jag tror de flesta tänker att det är under en väldigt begränsad period och det klarar man av. Det är nog mycket mentalt. Sedan har vi pratat ganska mycket om att hålla rutinerna för måltider och att man ska ta en tupplur mitt på dagen. Det gäller att göra det här enkelt, säger Sandmark.

Sjöström har ett digert OS-program, fyra individuella grenar och tre lagkapper, och är – med tanke på de udda tävlingstiderna – nöjd över att specialdistansen 100 meter fjäril avgörs första och andra tävlingsdagen.

– Det är jätteskönt. Eftersom tävlingstiderna är annorlunda har man inte hunnit bli trött. Det kommer nog att påverka lite i slutet av tävlingen eftersom jag har många lopp. 100 fjäril är det viktigaste, säger hon.