Fakta: Sjöströms schema under SM-veckan

Onsdag: 200 meter frisim.

Torsdag: 100 meter fjärilsim.

Fredag: 50 meter fritt (het duell med Therese Alshammar).

Lördag: 50 meter fjäril.

Söndag: 100 meter fritt.

Därtill tillkommer lagkapper.

På plats under SM-veckan i Norrköping är dessutom alla de andra svenska OS-simmarna: Ida Lindborg, Ida Marko-Varga, Jennie Johansson, Louise Hansson, Michelle Coleman, Sophie Hansson, Stina Gardell, Therese Alshammar, Simon Sjödin och Erik Persson.

Försökspass kl 10.00 onsdag-fredag, 9.30 lördag-söndag.

Finalpass kl 17.30 onsdag-fredag, 16.00 lördag och 15.00 söndag.

Efter att OS 2012 förstördes av en halsfluss är Sarah Sjöström Sveriges största medaljhopp inför OS i Rio. Och när hon nu ska göra den sista tävlingen innan mästerskapet är all hårdträning över.

– Vi är klara med det. Nu är det bara att hålla i det man har. Man kan inte pressa gränserna så mycket mer. Nu har man med sig en bas och det gäller bara att slipa på detaljer, säger Sarah Sjöström som precis har anlänt till Centralbadet i Norrköping.

Senaste tävlingen var Mare Nostrum-deltävlingen i Barcelona, och hon hoppas att Norrköping ska bli en skönare, och framför allt snabbare historia.

Sarah Sjöström tänker inte spara på krutet.

Fina minnen från SM-veckan

– Där (i Barcelona) gick det ju inte så jättebra, eller jag vann alla grenar jag simmade men det var inga bra tider. Jag hoppas att det kommer att gå fortare nu. Där fick vi kämpa för varje armtag, fick ingenting gratis. Men vi kom direkt från ett träningsläger så jag tror att jag var ganska sliten, hoppas det var därför, säger Sjöström och ler.

TT: Hur snabbt vill du att det ska gå på SM?

– Jag vill bara att det ska gå snabbt. Jag har inga speciella måltider. Jag vill bara att det ska gå fort och att det inte ska kännas alltför tungt.

Hon har fina minnen från SM-veckan. För två år sedan krossade Sjöström världsrekordet på 50 meter fjäril, som tidigare innehades av Therese Alshammar.

– SM på sommaren brukar vara riktigt roligt. Det brukar vara skön stämning, och det är sällan vi tävlar utomhus. SM är ju enda tävlingen vi har utomhus och det är en annan känsla. Det är härligt tycker jag.

TT: Är du nära din toppform nu?

– Jag vet inte, vi får se i morgon (onsdag) när jag simmat de första loppen. Vi börjar ju peaka framåt OS, men jag hoppas kunna simma hyfsat bra tider här med.

Bra OS-uppladdning

Sarah Sjöström har en lång träningsperiod bakom sig. Hon har inte varit skadad eller sjuk, och med tanke på hur överlägsen hon varit de senaste åren är det svårt att se vad som skulle kunna hota Sjöström från att ta en medalj på OS.

– Jag känner att jag har gjort allt som jag kan. Jag har nästan inte missat något träningspass och när jag missat något så har jag lagt in det senare.

– Det går så bra som det kan gå.

TT: Vad kommer göra att du är nöjd efter Rio?

– Jag är nöjd om jag kommer hem med någon medalj i alla fall. Det blir mitt tredje OS så jag hoppas att jag kommer ha en bra dag när det är dags för finalen på 100 fjäril.