Fakta: Tre Kronors World Cup-trupp

Målvakter: Jhonas Enroth, Toronto, Henrik Lundqvist, New York Rangers, Jacob Markström, Vancouver.

Backar: Mattias Ekholm, Nashville, Oliver Ekman-Larsson, Arizona, Victor Hedman, Tampa Bay, Niklas Hjalmarsson, Chicago, Erik Karlsson, Ottawa, Hampus Lindholm, Anaheim, Anton Strålman, Tampa Bay.

Forwards: Nicklas Bäckström, Washington, Loui Eriksson, Vancouver, Filip Forsberg, Nashville, Carl Hagelin, Pittsburgh, Patric Hörnqvist, do, Marcus Krüger, Chicago, Gabriel Landeskog, Colorado, Rickard Rakell, Anaheim, Daniel Sedin, Vancouver, Henrik Sedin, do, Jakob Silfverberg, Anaheim, Carl Söderberg, Colorado, Mikael Backlund, Calgary.

Skadorna fortsätter att förfölja både landslaget och Zetterberg.

Lagkaptenen blir den fjärde på kort tid som tvingas lämna återbud till spel i World Cup. Tidigare har också Alexander Steen (axel), Niklas Kronwall (knä) och tredjemålvakten Robin Lehner fått kasta in handduken.

Mikael Backlund, Calgary, blir Zetterbergs ersättare.

Beskedet kom bara några dagar innan Tre Kronor på måndag drar i gång träningslägret i Göteborg inför World Cup (17/9–1/10).

"Många kaptener"

Ett tufft slag förstås för nye förbundskaptenen Rikard Grönborg att tappa sin lagkapten.

– Det är en ledare i laget och han har en fantastisk erfarenhet, inte bara i såna här turneringar utan också med Stanley Cup och så vidare. Men som vi diskuterat tidigare så har vi väldigt många lagkaptener och assisterande i det här laget, så vi känner ändå att vi kommer att ha ett ledarskap i laget. Någon får kanske dra loket lite mer, säger Grönborg som inte har utsett någon annan kapten ännu.

Med tanke på att det ser mörkt ut med NHL-deltagande i OS 2018 kunde World Cup ha blivit 35-årige Zetterbergs sista stora framträdande i Tre Kronor. Nu blir det inget av med det. OS-premiären mot Tjeckien i Sotji – därefter stoppade ryggen honom – var hans 116:e och kanske sista landskamp.

Ändrade planer

Nu är det en knäskada som han ådrog sig under sommarträningen.

– Det är ett knä som krånglar. Jag skadade det på gymet för en tid sedan och det har inte blivit bättre, säger Zetterberg till Aftonbladet.

Rikard Grönborg har haft en del oflyt med skador inför sin förbundskaptensdebut, men säger:

– Saker händer på resans gång och det går inte att stanna och reflektera så mycket över det, utan försöka hitta lösningar på utmaningarna. Vi har ändå förmånen att vi har en hel del spelare i NHL som kan spela hockey på hög nivå. Men det blir lite ändringar i det ursprungliga tänket kring formationer och så.

TT: Kan det här laget fortfarande konkurrera om slutsegern?

– Absolut, vi har haft väldigt bra ersättare till de skador som vi haft. Jag tycker definitivt vi är ett lag som ska vara med och leka om saken, säger Grönborg.

Mikael Backlund, 27, har gjort fyra VM-turneringar, tog silver 2011 och brons 2012, men finns nu med för första gången i ett lag där alla NHL-spelare finns tillgängliga.

– Det vi har fastnat för hos "Mickis" är att han har en bred repertoar, han är ett offensivt hot och pålitlig även i den defensiva sidan. Han kan både spela i powerplay och boxplay, säger Grönborg.