Sundsvallssimmaren blev sexa på 1.01,70 på 100 meter bröstsim i Swim Open Stockholm – drygt två sekunder efter sydafrikanske stjärnan Cameron van der Burgh som hade 59,61.

Det är ned till de tiderna – OS-kvalgränsen är 59,81 – som Skagius måste hitta. Sista kvalchansen kommer på EM i London i maj.

Tillbaka från sjukdom

– Det borde vara möjligt. För två veckor sedan gjorde jag 1.05,0, så jag putsade tre sekunder på två veckor, sade Skagius som tränar i Österrike under hårdföre tyske tränaren Dirk Lange.

Skagius var överraskande VM-sjua på halva distansen 2013, men tappade sedan ett år på grund av sjukdom. Det är från det som 21-åringen försöker resa sig.

Erik Persson, som jagar OS-biljett på dubbla distansen, blev tvåa på 1.01,06 och slog personligt rekord med 68 hundradelar.

Två chanser kvar

Bröstsimstalangen Sophie Hansson, som tog dubbla JVM-silver i somras, slog sitt eget svenska juniorrekord på 50 meter bröstsim. Hon kröp under 31-sekundersstrecket, 30,98, och blev tvåa efter världsrekordhållerskan Ruta Meilutyte, Litauen (30,13).

– Det är kul att tänja gränserna. Det ger en trygghet också att känna att jag är i form inför 100, sade hon.

Hansson, 17, drömmer om att kvala in till OS på 100 meter bröstsim. Hennes personbästa ligger en halv sekund över OS-kvalgränsen och på lördag kommer den första chansen av två (EM också) att kvala in.