Fakta: Luxemburgska fotbollsmeriter

Luxemburg har hittills aldrig kvalat in till varken VM- eller EM-slutspel. I EM 1964, där kvalet avgjordes i cupform, gjorde ändå landet sensation genom att först slå ut Nederländerna i första omgången och sedan pressa Danmark till en omspelsmatch i kvartsfinalen.

På senare år har Luxemburg vunnit bara en match per kvalturnering:

EM-kval 2016: 1–0 mot Makedonien (h).

VM-kval 2014: 3–2 mot Nordirland (h).

EM-kval 2012: 2–1 mot Albanien (h).

VM-kval 2010: 2–1 mot Schweiz (b).

EM-kval 2008: 1–0 mot Vitryssland (b).

Landslagets förbundskapten är Luc Holtz (född 1969) som själv gjorde 55 landskamper för Luxemburg 1991–2002.

Fakta: Luxemburg

Storhertigdömet Luxemburg har existerat sedan tidig medeltid, även om det ofta dominerats av grannländerna Frankrike och Nederländerna. Statschef för närvarande är storhertig Henri (född 1955) med Xavier Bettel (född 1973) som premiärminister.

Luxemburg har 570 000 invånare och är till ytan något mindre än Blekinge. Landet är en av EU:s sex grundarstater och har genom åren bidragit med flera tunga EU-ledare, däribland nuvarande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker.

Inom politiken har det lilla storfurstendömet mellan Frankrike, Belgien och Tyskland länge varit en maktfaktor som levererat den ena tunga EU-chefen efter den andra.

Fotbollsmässigt är det emellertid få som kan nämna ens någon i den trupp som förbundskapten Luc Holtz tagit ut till Sverige-matchen. Fast kanske blir det annorlunda om några år, när till exempel 16-årige Vincent Thill blivit lite större.

– Det är otroligt kul. Han spelar i Metz i Frankrike och har debuterat i år för dem. Han kommer nog att bli riktigt bra, säger landslagsmittfältaren Lars Krogh Gerson till TT.

Thill har sällskap av ytterligare sju tonåringar i Holtz 23-mannatrupp.

Missar matchen

GIF Sundsvallsspelande Krogh Gerson – med norsk mor och luxemburgsk far – tvingas för egen del se Sverigematchen från sidan. En smäll i segermatchen mot Jönköping Södra i helgen förstör resten av säsongen för 26-åringen.

– Det här är ju vad jag har sett fram emot hela året, efter lottningen. Det är jättetråkigt.

I stället får han försöka bjuda landslagskamraterna på vad han vet om Sverige efter sina år i Gif Sundsvall och IFK Norrköping – där han hade nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson som tränare.

– Jag räknar väl med att det blir en ganska tuff match där Sverige försöker styra spelet. Så som Janne har spelat förut så vill han ju vara lite rakare och enklare, speciellt i början av matcherna. Att Sverige tar kontroll får vi väl räkna med och så får vi se hur bra vi kan möta det.

Rekordform

Luxemburg har länge varit en slagpåse i allehanda VM- och EM-kval. Som värst var det 1995 till 2007 då man lyckades förlora 56 kvalmatcher i rad.

Även det här VM-kvalet har inletts med en förlust, men faktiskt ändå en positiv sådan. De tre målen borta mot Bulgarien i 3–4-matchen i september var ett nytt rekord: så många mål har Luxemburg aldrig tidigare gjort i en kvalmatch på bortaplan.

– Jag tycker att vi har blivit bättre och bättre och vi får fler och fler spelare som spelar utomlands. Vi får väl se vad vi kan ställa upp mot Sverige, men vi har gjort en del bra matcher mot Bulgarien och lag som Makedonien och Armenien. Så någon slagpåse tycker jag inte att vi är längre, säger Lars Krogh Gerson.