Fakta: OS-golfen

Golf är med på OS-programmet för första gången på 112 år. Senast det spelades golf i OS var 1904.

Herrtävlingen spelas 11–14 augusti och damtävlingen avgörs 17–20 augusti.

Spelformen är 72 hål slagspel utan cut, till skillnad från i en vanlig tourtävling då ett antal spelare slås ut efter 36 hål.

Banan ligger i Reserva de Marapendi i Barra da Tijuca, nära OS-parken i Rio de Janeiro.

Världens fyra högst rankade herrspelare – Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth och Rory McIlroy – har tackat nej. Det gör att världsfemman Henrik Stenson är topprankad i tävlingen. Även majorvinnarna Adam Scott, Louis Oosthuizen och Charl Schwartzel har hoppat av.

Fakta: Stensons majorresultat i år

US Masters: 24

US Open: Drog sig ur under den andra rundan på grund av skada.

British Open: 1

PGA-mästerskapen: 7.

Den 17 juli skrev Henrik Stenson historia när han vann British Open och blev första svenska herrgolfare att vinna en majorturnering. Blott två veckor senare var han med i täten på den avslutande rundan i PGA-mästerskapen på Baltusrol Golf Club i Springfield, New Jersey.

Han skuggade länge den slutliga vinnaren, amerikanen Jimmy Walker. Men med en dubbelbogey på det 15:e hålet försvann segerchanserna. Stenson fick till slut nöja sig med en delad sjundeplats på åtta under par, sex slag sämre än Walker.

– När man är med uppe i toppen tar det energi. Jag är nöjd med insatsen den här veckan, givet förutsättningarna, sade Stenson till SVT.

– Ligger man ett par slag efter försöker man ju spela aggressivt. Jag fick inte i putten på 14, slår över green på 15 och gör dubbel. Och då var det definitivt över.

Efter två veckor med hög anspänning väntar vila före avfärden till OS i Rio de Janeiro där Stenson har chansen att bli den första olympiern på 112 år att vinna ett OS-guld i golf – kanadensaren George Lyon spelade hem guldet i St Louis 1904.

Vilan är välkommen.

– När du väl blir sliten är det i regel huvudet som blir slitet före kroppen. Därför är det viktigt att få några dagar att hinna ladda om lite innan vi åker till OS i Rio, sade Stenson.

Herrgolfens andra OS-svensk, David Lingmerth, gick runt på sammanlagt fyra under par och slutade på delad 22:a plats.

Alex Norén blev 49:a och Fredrik Jacobson 73:a.