Efter många års slit fick Pär Gerell lön för mödan i ryska Jekaterinburg i början på oktober. EM-bronset var 33-åringens första stora individuella medalj. Och den första svenska herrmedaljen i singel på 15 år.

Då var han två bollar från att nå final. Några sådana förhoppningar har han inte nu.

– Det skulle vara roligt att vara kvar på lördag och gå till åttondel, säger en förkyld Gerell som nådde så långt i Soc för två år sedan.

– Mentalt kanske jag inte är lika på topp som i EM och det har varit mycket med klubblaget. Men förkylningen går åt rätt håll i alla fall.

Så var det det där med kineserna. De flesta av alla topp tio-spelare i världen, både herrar och damer, är på plats i Eriksdalshallen i Stockholm.

Mest kineser. Bland dem titelhållande världstvåan Fan Zhendong och regerande OS-mästaren Zhang Jike.

– Kineserna spelar i en egen liga nu. Vaken koreaner, tyskar, svenskar eller någon annan är i närheten av dem nu, säger Gerell.

Starka minnen

Det hindrar inte att han har hopp om att kunna rubba vem som helst i det synnerligen starka singelfältet om allt faller på plats. Gerell minns väl att han hade tre matchbollar mot Zhang Jike i China Open 2010 och att han ledde med 3–0 i set mot Fan Zhendong i världstourtävlingen i Qatar våren 2014.

– Så jag har varit nära dem. Har man en bra dag så. Men jag tror att alla spelare har en mental spärr mot kineser. Många har varit och nosat mot dem.

Det kinesiska herraväldet i bordtennis består.

– De är ju rätt kompletta. Sedan är det en grej till. Deras loop. De loopar kanske tio procent hårdare än alla andra. De har ett annat rack och ett annat gummi också, som de bara producerar till kineser. Det blir en annan bollbana när man ska ta emot deras loopar, de kommer mycket snabbare än mot alla andra.

Kina som resmål

Toppeuropéerna reser till Kina och tränar för att vänja sig vid det tuffare motståndet.

– Jag och Kristian (Karlsson) var där fyra veckor förra sommaren. Hos Zhang Jikes klubb i Jinan. Väldigt lärorikt, och det är ännu lärorikare när man är yngre.

Karlsson och Gerell går direkt in i huvudturneringen i Soc. Där får de sällskap av Jens Lundqvist, Mattias Karlsson och Anton Källberg som kvalade in på torsdagen.

I ett längre perspektiv har Pär Gerell Rio i sikte. Han är som bäste svensk 35:a i världen och har redan två OS bakom sig, men i vår väntar ett europeiskt kval som för alla andra.

– Fram till OS skulle jag vilja ligga topp 25 i världen. Då kan man bli åttondelsseedad, då är man med, har gjort bra resultat och slagit bra spelare. Då finns det chans att göra bra grejer.

Det skulle passa bra att börja den tiostegsmarschen i Stockholm i veckoslutet.