Fakta: Så laddar Sverige inför EM

5 januari: Landskamp mot Tjeckien i Malmö (17.45).

6 januari: Medieträff och fotografering i Helsingborg.

7 januari: Avresa till Irun, Spanien.

8 januari: Landskamp mot Spanien i Irun (20.25).

9 januari: Landskamp mot Polen i Irun (16.00).

10 januari: Landskamp mot Brasilien i Irun (11.00).

11 januari: Samlingen fortsätter i Stockholm.

14 januari: Laget flyger till Wroclaw, Polen.

16 januari: EM-premiär mot Slovenien, Wroclaw (20.45).

Fakta: Handbolls-EM 2016

Herrarnas handbolls-EM avgörs i Polen 15–31 januari.

Grupp A (Krakow): Frankrike, Polen, Makedonien och Serbien.

Grupp B (Katowice): Kroatien, Island, Vitryssland och Norge.

Grupp C (Wroclaw): Spanien, Sverige, Tyskland och Slovenien.

Grupp D (Gdansk): Danmark, Ungern, Ryssland och Montenegro.

Sveriges spelschema: 16 januari: Slovenien (20.45), 18 januari: Tyskland (20.30), 20 januari: Spanien (20.00).

De tre främsta lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan. Grupp A och B bildar då grupp 1 (spelar i Krakow) och grupp C och D blir grupp 2 (Wroclaw).

Krakow är spelort för finalen, bronsmatchen och semifinalerna. Finalen spelas 31 januari.

Efter att ha varit samlade i två dagar var det dags för det första testet för Staffan Olssons och Ola Lindgrens EM-trupp, sammansatt av dels en solid och rutinerad grund i form av målvaktsduon Mattias Andersson och Mikael Appelgren samt sexmeterslinjen, och dels en grupp betydligt mindre prövade spelare på nio meter.

Förbundskaptensduon har valt att bara plocka med en renodlad spelfördelare i form av Jesper Konradsson i den unga niometersuppställningen, och vill i stället hålla gränsen mellan vänster- och mittniopositionerna öppen. Vilket resulterade i ett ganska stort spelarombyte utanför den offensiva frikastlinjen.

Många debutanter

– Det är väl tanken, att när inte Konradsson spelar så ska det inte vara någon klar mittnia, utan vi ska ha lite aktivitet på den positionen och många spelare som kan dyka upp i den. Några är lite vana vid det, andra inte alls, säger Staffan Olsson.

– Det är lite missförstånd och taffliga fel ibland. Men vi har tränat 20 minuter anfallsspel än så länge, så det finns mycket att förlåta.

Tjeckien, som inte kvalade in till EM, bjöd på ganska svagt motstånd, och Sverige kunde göra många mål utan att briljera. När matchen var över hade samtliga svenska EM-spelare, utom målvakterna, Jesper Konradsson och Tobias Karlsson, hamnat i målprotokollet inför de 7 200 personer som hade hittat till matcharenan i Jönköping, varav hälften var spelare och ledare från den i staden pågående ungdomsturneringen Hallbybollen.

Frågan är bara hur mycket målfabrikationen säger om det svenska anfallsspelet, sett till konkurrensen i EM.

Tre av de fem uttagna på vänster- och mittnio gör mästerskapsdebut i Polen om två veckor. Markus Olsson och Viktor Östlund, som båda var med i VM i Qatar för ett år sedan, får ses som rutinerade i sammanhanget.

Möts igen

– Förra gången hade jag någonting att luta mig mot hela tiden, och nu har jag inte så mycket att luta mig mot. Och jag saknar också en del rutin, säger Markus Olsson.

– Men som jag alltid har gjort i landslaget så hoppar vi bara in i skiten så får vi se. Det blir fel några gånger, men det viktiga är att vi kommer in som rabieshundar på planen. Jag tror att vi är skickliga nog att kunna spela bra handboll i bland.

Sverige ledde med sju mål i paus, sedan Niclas Ekberg satt sitt 500:e landslagsmål när han på straff sköt 18–11 just före halvtidspausen. Den svenska segern var aldrig hotad, även om ledningen stundtals var nere på bara tre bollar.

På tisdagen möts lagen igen, då i Malmö, innan Sverige fortsätter EM-laddningen med en träningsturnering i Spanien.