Fakta: Annika Sörenstam

Född: 9 oktober 1970 i Bro.

Främsta meriter: 89 segrar varav 72 på LPGA-touren. Totalt tio majors: tre US Open, tre Nabisco Championship, LPGA-mästerskapet tre gånger och en gång British Open. Spelade Solheim Cup för Europa åtta gånger. Vinnare av Jerringpriset och Svenska Dagbladets guldmedalj, utsedd till Årets idrottare, flera gånger utsedd till Årets spelare och vinnare av penningligan.

Fakta: Solheim Cup

Laggolftävling mellan Europa och USA som spelas vartannat år och där spelplatser växlar mellan USA och Europa.

USA har vunnit nio gånger, Europa fem gånger.

Fem svenskor har varit kaptener tidigare:

Pia Nilsson 1998, Catrin Nilsmark 2003 och 2005, Helen Alfredsson 2007, Liselotte Neumann 2013 och Carin Koch 2015.

När Annika Sörenstam till slut presenterades som ny Solheim Cup-kapten hade det hunnit bli golfvärldens sämst bevarade hemlighet.

Den 45-åriga legendaren ska leda Europas lag i nästa års tävling i Des Moines, Iowa.

– Jag kan inte beskriva hur glad jag är, säger Sörenstam.

Tre gånger vicekapten

Efter tre Solheim Cup som vicekapten känner hon nu sig redo att ta klivet fullt ut. Sörenstam kunde helt enkelt inte ta risken att tacka nej till erbjudandet.

– Det var många bitar som föll på plats, säger hon.

– Mina barn är sex och fem år nu. Det är en lite mer stabil ålder, när det är lättare för mig att åka iväg och göra andra saker. Sedan har jag varit vice tre gånger, jag vet inte om det finns någon gräns för det... Men det var tillräckligt.

Annika Sörenstam var en vinnare som spelare, där meritlistan bland annat innehåller tio majortitlar. Som kapten för Solheim Cup-laget handlar det om att ta revansch på USA efter fjolårets förlust på tysk mark. Och åren som vicekapten har gett Sörenstam mycket viktig erfarenhet inför det nya jobbet.

– Jag har lärt mig mycket. Som spelare går man bara in och spelar, man vet inte vad som händer bakom kulisserna. Men det är mycket hårt jobb och så mycket mer än att bara fundera på vem som ska spela med vem, säger hon.

Koch senaste kaptenen

Pia Nilsson, Catrin Nilsmark, Helen Alfredsson, Liselotte Neumann och nu senast Carin Koch är den blågula kvintett som tidigare har haft det ärofyllda uppdraget. Det har mest känts som en tidsfråga innan det skulle vara Annika Sörenstams tur. Hon log och såg en aning generad ut över alla berömmande ord när hon på onsdagen presenterades i Rancho Mirage, Kalifornien, platsen där årets första majortävling avgörs den här veckan.

Jobbet med att bygga ett vinnande lag är redan igång. Som spelare gjorde Sörenstam åtta Solheim Cup mellan åren 1994 och 2007.

– Vi spelar individuellt 99 procent av tiden, så när vi spelar tillsammans är det speciellt. Många av mina minnen från karriären går tillbaka till Solheim Cup, säger hon.