Fakta: Golfen i OS

Golf fanns med på OS-programmet vid spelen i Paris 1900 och St. Louis 1904, men gör nu comeback i Rio de Janeiro 2016 och Tokyo 2020. Innan spelen i Japan tas beslut om golfen får en OS-plats även 2024.

60 damer och 60 herrar deltar i årets OS. Efter fyra rundor (72 hål) slagspel ska medaljerna fördelas.

Herrturneringen avgörs 11–14 augusti och damturneringen 17–20 augusti.

Herrturneringen har drabbats av många avhopp och ingen av världens fyra högst rankade spelare är på plats. Det gör att världsfemman Henrik Stensson är bäst rankad i fältet. David Lingmerth är den andre uttagne svenska herrspelaren. På damsidan deltar Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg.

Som världsfemma är Henrik Stenson den högst rankade herrspelaren som är på plats i Brasilien när golfen är tillbaka på OS-programmet för första gången sedan 1904.

– Jag vet att han är laddad. Han ser fram emot det här – den här satsningen har man följt under flera år, säger Annika Sörenstam till TT.

"Firande av sport"

Toppkvartetten Jason Day, Nya Zeeland, Dustin Johnson, USA, Jordan Spieth, do, och Rory McIlroy, Nordirland, har alla nobbat OS-spel. Den officiella förklaringen har varit en rädsla för zika-viruset i landet.

– OS är ju ett firande av sport – världens bästa idrottsutövare är på plats. Det kommer bli jättekul. Förhoppningsvis kommer de (som tackat nej) märka eller inse att det är något de kommer att sakna, säger Annika Sörenstam.

I herrklassen representeras Sverige även av David Lingmerth och turneringen avgörs över 72 håls slagspel den 11–14 augusti på den nybyggda OS-banan. Stenson blev i juli den förste svenska herrgolfaren att vinna en majortävling när 40-åringen på ett imponerande sätt tog hem British Open. Kort därefter blev han sjua i årets sista major PGA-mästerskapen.

– Han är en av storfavoriterna, helt klart. Jag tycker att han visade bra spelform under PGA-mästerskapen, säger Sörenstam, som själv har tagit hem tio majortitlar.

"Vore fantastiskt"

På damsidan representeras Sverige av Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg. Damturneringen avgörs 17–20 augusti.

– Anna har visat bra form det sista. Hon var ju så himla nära på US Open (tvåa i majortävlingen efter förlust i särspelet) för bara några veckor sedan. Det är dagsformen som avgör mycket och det är bara 60 spelare som får vara med. På en normal tävling är det över 100 spelare med. Så chanserna är lite större, säger Sörenstam, som ska vara expertkommentator för det amerikanska tv-bolaget NBC under damturneringen.

TT: Vad skulle ett svenskt OS-guld i golf betyda för sporten i Sverige?

– Det vore fantastiskt. Det kommer hjälpa golfen att växa i Sverige, säger Annika Sörenstam.