Fakta: Den spanska förnyelsen

Jämfört med Spaniens 23-mannatrupp i VM 2014 har tio spelare försvunnit ur landslaget inför EM i Frankrike. Bland annat stjärnor som:

Xavi Hernández, 36 år, Al-Sadd, 133 landskamper/13 mål.

David Villa, 34, New York City FC, 97/59.

Juan Mata, 28, Manchester United, 41/10.

Fernando Torres, 32, Atlético Madrid, 110/38.

Xabi Alonso, 34, Bayern München, 114/16.

Santi Cazorla, 31, Arsenal, 77/14.

Fakta: Tre spanska EM-guld

Spanien har vunnit EM vid tre tillfällen, vilket landet jämte Tyskland är bäst med: 1964, 2008 och 2012.

Spanien är ensamt om att ha försvarat ett EM-guld, och kan således bli första land att vinna tre raka Europamästerskap.

"La roja" är tack vare VM-guldet 2010 redan det enda laget som vunnit tre stora mästerskap i följd.

Spanien har utöver VM- och EM-gulden ett EM-silver (1984, då turneringen spelades i Frankrike) och ett OS-guld (1992) på meritlistan.

Det började med en chipp. Men före chippen, en frispelning.

Xavi till Fernando Torres, en chipp över Tysklands målvakt Jens Lehmann. 1–0 till Spanien i EM-finalen på Ernst-Happel-stadion i Wien.

I den österrikiska sommarkvällen vann det notoriskt underpresterande spanska landslaget sitt första mästerskap sedan 1964. Förbannelsen var bruten. EM-guldet följdes upp med VM-guld i Sydafrika två år senare och ytterligare en EM-titel 2012.

I Brasilien 2014 kom smällen. Snabbt och skoningslöst. VM blev en kort spansk historia: Två inledande förluster mot Nederländerna (1–5) och Chile (0–2) och den var i praktiken över.

Förlåtande stämning

Men efter de senaste årens segertåg var stämningen i Spanien förlåtande. Förbundskapten Vicente del Bosque fick chansen att förnya "la roja" med sikte på Frankrike och en tredje EM-titel i följd.

Borta är spelare som Xavi, Fernando Torres, David Villa, Xabi Alonso, Juan Mata och Santi Cazorla. Den slipade fotbollsdiplomaten Vicente del Bosque har slussat in en drös oprövade spelare – samtidigt som startelvan förblir rutinerad och stark.

Kvalet gick galant. Nio segrar, en förlust och 23–3 i målskillnad. Men frågan är ändå om ett till stora delar föryngrat spanskt landslag utan givna målskyttar är starkt nog att ta en tredje EM-titel i rad?

– Det finns andra landslag som är guldkandidater, men vi drömmer om att vara bland dem. Vi får se om det är möjligt, säger del Bosque när han på presskonferensen efter Spaniens 6–1-seger mot Sydkorea i början av juni utvecklar sina tankar om det spanska favoritskapet i EM.

"Spanien redo"

Mittfältet är som vanligt fyllt till brädden med spelskicklighet, och så länge Sergio Ramos och Gerard Piqué kan spela ser försvaret tätt ut. De stora frågetecknen finns framför allt i målet och i anfallet.

Iker Casillas eller David de Gea, Vicente del Bosque svarar inte på vem som kommer att vakta målet. Han säger inte heller något om vem av truppens relativt oprövade anfallare som ska göra målen. De har visat sig vara målfarliga i sina klubblag, men varken Álvaro Morata, Nolito eller Aritz Aduriz har kommit upp i ett tvåsiffrigt antal landskamper.

Men Spanien är redo, säger del Bosque. Typ.

– Vi är redo att inleda EM. Redo för att vinna är en annan sak, men vi är redo att börja, säger Vicente del Bosque.