– Jag vill inte avsluta min karriär på det här sättet och jag hoppas innerligt att jag får en chans till.

Tennisstjärnan Maria Sjarapova efter att ha testats positivt för dopning.

Fakta: Maria Sjarapova

Född: Den 19 april 1987 i Njagan, Ryssland.

Bor: Bradenton, Florida, USA.

Meriter: Proffs sedan 2001. Har vunnit Franska mästerskapen två gånger (2012, 2014) och övriga grandslam-turneringar en gång (Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008). Tog OS-silver i London 2012.

Fakta: Meldonium

Det prestationshöjande medlet meldonium utvecklades i Lettland och används i bland annat hjärtmedicin. Studier har visat att ämnet förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller.

Meldonium infördes på antidopningorganisationen Wadas dopningslista 1 januari i år efter att ha funnits på bevakningslista det senaste året.

Sedan dess har flera avslöjanden om positiva dopningstester gjorts:

10 januari: Olga Abramova, Ukraina, skidskytte.

14 januari: Eduard Vorganov, Ryssland, cykel.

29 februari; Abeba Aregawi, Sverige, friidrott.

7 mars: Jekaterina Bobrova, Ryssland, konståkning.

7 mars: Maria Sjarapova, Ryssland, tennis.

8 mars: Semjon Elistratov, Ryssland, shorttrack

8 mars: Pavel Kulizjnikov, Ryssland, skridsko

8 mars: Alexander Markin, Ryssland, volleyboll

Reaktionerna har varit många sedan Maria Sjarapova på måndagen meddelat att hon ertappats med det förbjudna medlet meldonium.

Som så många andra är Nick Bollettieri – Sjarapovas tidigare tränare – chockad över att den ryska tennisstjärnan dopat sig och riskerar fyra års avstängning.

– Hon har alltid varit ärlig med allting, säger den 84-årige stortränaren och tillägger:

– Men alla är själva ansvariga för vad de gör.

Den före detta världsettan Jennifer Capriati förstår inte varför Sjarapova över huvud taget ätit en medicin med meldonium.

"Vad är poängen med att ta en hjärtmedicin som hjälper ditt hjärta att återhämta sig snabbare om du inte har ett hjärtproblem?", skriver den 39-åriga amerikanskan på Twitter.

Får stöd från legendar

Kläd- och skogiganten Nike, exklusiva bilföretaget Porsche och klocktillverkaren Tag Heuer har alla meddelat att de slutar sponsra Sjarapova.

Den 59-åriga tennislegendaren Martina Navratilova stöttar dock den femfaldiga grand slam-vinnaren.

"Sakta i backarna om Maria allihop. Jag har inte alla fakta, jag hoppas att det var ett oavsiktligt misstag, såvitt jag vet var grejerna lagliga fram till 2015", skriver Navratilova på Twitter.

Efter att ha varit på bevakningslistan i ett år inkluderades substansen meldonium – som finns i hjärtmedicin – på Internationella antidopningsbyrån Wadas svarta lista den 1 januari i år.

Samma som Aregawi

Maria Sjarapova, för närvarande sjua på världsrankningen, testades under Australian Open i Melbourne i januari och uppger att hon använt meldonium – samma ämne som den svenska löparstjärnan Abeba Aregawi nyligen testades positivt för.

Sjarapova hävdar att hon använt medlet sedan 2006 och inte kontrollerade listan med förbjudna preparat inför årets säsong.

– Jag blev sjuk väldigt ofta och led brist på magnesium. Vi har diabetes i familjen och tecken tydde på att jag hade det. Det (meldonium) var en av medicinerna, bland flera, jag fick, sade hon vid en presskonferens i Los Angeles i går.

Maria Sjarapova sade att hon samarbetar med Internationella tennisförbundet ITF och tar fullt ansvar för det hon gjort. Enligt hennes advokat riskerar 28-åringen avstängning i fyra år. Beroende på omständigheterna kan straffet bli lindrigare.

Hoppas på OS trots straff

Ordföranden i Rysslands tennisförbund, Sjamil Tarpisjtjev, tror att straffet blir lindrigt och att Sjarapova fortfarande har chans att få spela i OS i sommar.

– Det här är nonsens. Idrottare tar vad deras fysioterapeuter råder dem till, säger han till nyhetsbyrån Tass.

ITF stänger av Sjarapova tills vidare från den 12 mars.