"Götze är underbarnet i tysk fotboll och nu är han hela Tysklands hjälte", skriver Anders Lindblad i sin matchanalys i Svenska Dagbladet.

Tyskland vann rättvist, tycker Lindblad, eftersom laget var det som försökte mest i den här tungviktsmatchen.

"Rätt lag vann", skriver Johan Esk i Dagens Nyheter, men konstaterar att det krävdes blod, svett och Götze innan segern var bärgad.

"Schweinsteiger blödde. Alla slet och svettades mer än mänskligt. Och Mario Götze använde en magisk mottagning och en klinisk avslutning för att ta sig in i evigheten", kommenterar Esk.

Messi bar laget

Om Argentinas, och Barcelonas, världsstjärna Lionel Messi, tycker Esk att han bar sitt landslag genom gruppspelet, men sedan blev en i mängden – något Argentina inte hade råd med.

Erik Niva i Aftonbladet berättar om Mario Götze som Tysklands mest utskällda spelare som i ett drygt år fått lyssna till burop, men som efter sin vänstervolley i finalen nu i stället aldrig får jublet att tystna.

"En spelare kan bara fantisera om det ögonblicket. Tysk fotboll har däremot förberett sig metodiskt för den här kvällen i 14 år", skriver Niva.

Expressens krönikör Jonas Esbjörnsson tycker att Argentina möjligen hade de bästa chanserna i finalen, men att Tyskland var det bättre laget – och det genom hela VM.

"Jag är så glad att det här inte gick till straffar. Jag är så glad att detta Tyskland, till slut, äntligen, fick sin titel", skriver han.

"Super-Mario odödlig"

"Nu är Super-Mario odödlig", utbrister Göteborgs-Postens Mattias Balkander. Han tycker att Götzes mål var en enastående individuell prestation: "Nedtagningen, beslutet, vänstervolleyn och glädjeexplosionen."

Balkander tror att det finns en risk för att Tysklands Bastian Schweinsteiger, som fick många smällar av motståndarna, vaknar med nackspärr och tre, fyra andra åkommor på måndagsmorgonen, men att "det finns en risk att han struntar i det – Tyskland var detta världsmästerskaps bästa fotbollslag."

Aftonbladets Simon Bank skriver att "matchen var stenhård, precis på gränsen till ful" och att den italienske domaren Rizzoli "borde blåst straff, han borde verkligen ha gjort det" när Argentinas Gonzalo Higuaín gick omkull i duell med den tyske målvakten Manuel Neuer – men i stället fick frispark mot sig. Bank skriver också om Lionel Messi: "Han kommer aldrig att bli en Maradona, det har han alltid vetat. Han hade bara velat bli mästare, på sitt sätt."

Expressens Daniel Kristoffersson tycker att varken Argentina eller Messi förtjänade att bli mästare. "Inte med tanke på vad han och hans lag har presterat efter gruppspelet." Att Messi blev utsedd till VM:s bäste spelare tycker Kristoffersson var "ett pinsamt skämt från Fifas (Internationella fotbollsförbundets) sida."