Fakta: Andreas Isaksson

Född: Den 3 oktober 1981 i Smygehamn

Klubb: Kasimpasa (Turkiet)

Tidigare klubbar:

Trelleborg -1999

Juventus 1999-2001

Djurgården 2001-2004

Rennes 2004-2006

Manchester City FC 2006-2008

PSV Eindhoven 2008-2012

Landslagsdebut: Mot Schweiz den 27 mars 2002. (1-1)

Antal landskamper: 127

Att Isaksson, 34 år och med 127 landskamper bakom sig, pensionerar sig från landslaget samtidigt med förbundskaptenen Erik Hamrén, vars kontrakt går ut efter EM, är ingen skräll. Han hade redan under EM-kvalet satt sommarens slutspel som ändstation för en landslagskarriär som började mot Schweiz i Malmö redan 2002.

Hade Sverige missat EM hade han med största sannolikhet slutat redan efter playoff-matcherna mot Danmark i november.

"Avsluta på ett bra sätt"

– Det känns fantastiskt att ha varit med så länge. Nu hoppas jag att jag kan avsluta på ett bra sätt, säger veteranen som har ett år kvar på kontraktet med Kasimpasa i turkiska ligan.

Där har han enbart spelat sporadiskt under vintern.

– Jag har ju inte spelat mycket under vintern. Det har inte varit optimalt. Nu har jag spelat tre matcher i rad och det känns positivt, säger han.

Han utesluter inte att det kan bli ett klubbyte redan till sommaren. Kanske allsvenskan?

– Nej, det vet jag inte. Jag har ju ett år kvar. Jag har inte fattat de besluten ännu, säger han.

Isaksson missade 1–2-förlusten mot Turkiet i torsdags på grund av sviterna efter magsjuka. Istället fick Robin Olsen chansen.

Tillbaka mot Tjeckien

Mot Tjeckien på Friends på tisdagskvällen är Isaksson tillbaka mellan stolparna.

– Att han är den givna "ettan" kan man aldrig säga, han ska vara frisk och kry också. Han är "ettan" just nu, om han är det i EM återstår att se. Han har visat hög nivå under min tid, och även innan dess. Stabil och duktig. Det är bra att han fick tre matcher innan samlingen, Han hade lite otur med sjukdomen, men är frisk nu och välmotiverad inför sommaren, säger förbundskaptenen Erik Hamrén

– Jag hoppas verkligen att han får en hel del matcher inför EM, men han har en position där det är minst viktigt med speltid. Det är inte för inte att målvakter gjort comeback efter 40 trots att de inte spelat på länge, fortsätter Hamrén.

Kim Källström, som länge delat rumt med Isaksson under landslagssamlingarna, var väl medveten om att Isaksson snart tackar för sig.

– Det är en epok som går i graven. Han har spelat otroligt länge och varit otroligt framgångsrik. Nu öppnar det upp för andra målvakter att ta över.

Mittfältarens egen landslagsframtid? Så här säger han:

– Jag fokuserar på nuet, men vi blir alla äldre.

Har du tagit ett beslut?

– Nej, det har jag inte gjort.