Fakta: Avhopp till OS

Herrar:

Australien: Jason Day (zika), Adam Scott ("får inte plats med det i schemat"), Marc Leishman, Matt Jones.

USA: Dustin Johnson (zika), Jordan Spieth ("hälsofrågor").

Irland: Rory McIlroy (zika), Shane Lowry (zika), Graeme McDowell (hustrun föder barn under OS)

Japan: Hideki Matsuyama (zika), Hideto Tanihara

Sydafrika: Louis Oosthuizen ("familj- och schemaskäl"), Charl Schwartzel ("schemaskäl"), Branden Grace

Fiji: Vijay Singh ("schemat, och zika och sånt skit")

Sydkorea: K.T. Kim

Zimbabwe: Brendon de Jonge (rädsla att förlora tourkortet)

Frankrike: Victor Dubuisson

Spanien: Miguel Angel Jimenez

Nya Zeeland: Tim Wilkinson

Damer:

Sydafrika: Lee-Anne Pace (zika)

Amerikanske världstrean Jordan Spieth är den senaste i raden av avhopp som kastar en mörk skugga över herrtävlingen i OS.

När Spieth på tisdagen meddelade att han på grund av hälsoskäl inte åker till Rio de Janeiro stod det klart att de fyra bästa herrspelarna i världen inte är med, och bara 15 av de 50 bästa.

– Om man om tio år ser sin OS-medalj på väggen där hemma så tänker man inte "men den och den var ju inte med". Det är ju en stor fjäder i hatten med ett OS-guld, oavsett. Klart det hade varit roligt om alla de bästa varit med, men det blir ju samtidigt ett bra startfält ändå. Bubba Watson och Rickie Fowler kommer ju, Danny Willet och Justin Rose också. Och jag själv, Sergio Garcia... ja, det finns många, säger Stenson.

Myggoro

TT: Är det verkligen rädslan för myggan (zikaviruset och eventuella fosterskador) som ställer till det?

– Jag såg nån film där de visar hur många som dött av hajar, krokodiler, elefanter och andra djur. Det visar sig att allra flest har dött av myggor, på grund av malarian och så. Men skämt åsido, det verkar vara ett ganska stort orosmoln för vissa. Jag tror väl också att schemat spelar in, det är ett knöligt år. Alla tävlingar ska in under vår högsäsong, även fast två veckor försvinner i och med OS. Sen så får man inte glömma att vi i världstoppen inte har drömt om OS, den var ju inte med på programmet då. Men tänk dig alla 15-åriga golfare som nu kommer titta och sen när de är 25 och proffs kommer de vilja vara med.

Litar på läkarna

Anna Nordqvist är också peppad.

Hon kommer dessutom till OS som nybliven segrare och US Open-tvåa.

– Catriona Matthew och Karrie Webb och en del har ju spelat vidare enbart för att få uppleva ett OS. Killarna har en mer nonchalant inställning, de spelar sina majors och får se om OS passar in. Men det är deras val. Största oron från tjejerna är zika-viruset. De som planerar att bli gravida, eller har tänkt att bli det efter OS, de hamnar ju i en svår sits. Där är den största oron. Jag planerar inte att bli gravid nu, så jag är cool. Jag litar på det medicinska team som SOK har, säger Nordqvist.

OS inleds om en knapp månad.