Fakta: Zikaviruset

Zikaviruset smittar via vissa myggarter och misstänks också kunna överföras via sexuella kontakter. Ett sådant fall ska ha upptäckts i USA.

Viruset misstänks även kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks ha ett samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Brittiska sjukampsstjärnan Jessica Ennis-Hill, regerande guldmedaljör på både VM och OS, tvekar om att ta med sin son till OS i Rio de Janeiro på grund av zikaviruset.

– Det kommer att bli ett sent beslut. Jag vill kunna tävla och vara i ett läge där jag inte behöver oror mig för om han är okej eller om han är säker, säger hon till Daily Telegraph.

Ennis-Hill vann VM-guld i Peking i somras, 13 månader efter hennes sons födsel. Rio-OS blir hennes sista olympiska spel. Hon säger att hon vill ha fler barn i framtiden och är orolig för zika-viruset.

– Det är väldigt oroande. Jag måste vara säker på att jag förstår vad som händer och vilka riskerna är, säger Ennis-Hill.

Tidigare har bland annat Sveriges olympiska kommitté (SOK) avrått gravida kvinnor från att åka till Brasilien.