Fakta: Andra stjärnor i Paralympics

Tatyana McFadden, Markus Rehm, Terezinha Guilhermina, Jefinho och Daniel Dias är bara några av Paralympics alla världsstjärnor. Här är några andra:

Sarah Stoney, Storbritannien, cykel

En av de brittiska öarnas mest framgångsrika idrottare alla kategorier. På hemmaplan för fyra år sedan tog hon fyra guld, två på bana och två på väg. Sedan tidigare har hon dessutom 16 Paralympics-medaljer (fem guld) i simning.

Mallory Weggemann USA, simning

Ett rutinärende hos läkaren 2008 gick fel, och hon blev förlamad från midjan ned. Redan inom ett år efter händelsen hade hon börjat slå världsrekord i simbassängen och i London för fyra år sedan tog hon guld på 50 m fritt.

Jessica Long, USA, simning

Dubbelamputerad simmare som var blott 12 år när hon i Aten 2004 tog tre guld. Vid 24 års ålder har hon redan tagit 17 Paralympics-medaljer, varav 12 guld. Innehar världsrekordet på en rad discipliner.

Zahra Nemati, Iran, bågskytte

Den tidigare taekwondostjärnan var fanbärare och deltog för Iran i OS. Hon blir därmed första iranska idrottare att delta i både OS och Paralympics samma år och hoppas nu försvara sitt guld från London.

Jason Smyth, Irland, friidrott

Precis som Usain Bolt under OS hoppas den synskadade irländaren, kallad världens snabbaste paralympier, ta sin tredje raka sprintdubbel efter att ha tagit guld på 100 och 200 meter både i Peking och London.

Felipe Gomes, Brasilien, friidrott

Regerande världsmästare och paralympisk världsmästare på 200 meter för synskadade och ett av Brasiliens stora guldhopp. Kommer från, och bor i, Nova Holanda, en av Rios mest ökända favelor.

Sherif Othman, Egypten, tyngdlyftning

Den 33-årige egyptiern tog guld både i Peking och London, liksom på VM 2010 och 2014, i 56-kilosklassen. Förra året gick han upp till 59-kilosklassen och slog omedelbart britten Ali Jawads världsrekord.

Jonas Jacobsson, Sverige, skytte

En av de mest framgångsrika paralympiska idrottarna genom tiderna. Gjorde sitt första Paralympics 1980 och har sedan dess samlat guldmedaljerna, totalt 17 hittills, på hög. Den senaste kom i London för fyra år sedan.

Det var lätt att känna "hur tänkte ni egentligen?" när Rio-spelens officiella Twitter-konto i vintras lade ut en kampanjvideo för att marknadsföra Paralympics. Klippet visade sydafrikanen Oscar Pistorius guldlopp på 400 meter från London 2012.

Sedan 2012 har Pistorius skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp och dömts till fängelse för mordet. Han är således inte längre särskilt lämplig som affischnamn för spelen.

Men någon brist på stjärnor är det så klart ändå inte.

Tävlar i allt

Ta bara 27-åriga Tatyana McFadden, kanske en av de främsta idrottarna i världen trots att nästan ingen känner till henne. Rullstolslöparen från USA, född och uppvuxen på barnhem i ryska S:t Petersburg, är inte fokuserad på endera sprint, medel- eller långdistans. Hon tävlar i allt.

I London tog hon tre guld och i Rio satsar McFadden på den galna målsättningen att vinna alla sju grenar i rullstolslöpning: 100 m, 400 m, 800 m, 1 500 m, 5 000 m, maraton och stafett. Omöjligt är det inte. Hon är trots allt världsrekordhållare på 100, 400, 800, 1 500 och 5 000 meter, och har vunnit maratonloppen i Boston, London, Chicago och New York de tre senaste åren.

– Hon är väldigt unik, att både vara fruktansvärt explosiv och samtidigt vara så uthållig, det är väldigt få som har den egenskapen, säger den svenske längdhopparen Per Jonsson.

– Hon kommer nog att sopa banan med alla, som hon gjorde i London. Hon är ju helt klart ett av de stora affischnamnen på friidrottssidan.

Bättre än OS-ettan

Ett annat är den tyske längdhopparen Markus Rehm. Rehm, som har protes från höger knä och nedåt, slog sitt eget paravärldsrekord förra året när han hoppade 8,40. Det hade räckt till OS-guld i Rio förra månaden, men Rehm fick inte vara med då han anses dra fördel av att använda sin benprotes som "upphoppsfot".

– Det är grymt att han hoppar de längderna. Sedan hade det varit betydligt grymmare om han gjorde det med rätt ben, med sitt friska ben och inte med "fjädern" som han har, säger Per Jonsson.

Många hemmahopp

I Rio hoppas så klart de flesta att den som lyckas bäst är något av alla hemmahopp. Det finns i alla fall många att välja bland. Ett är simmaren Daniel Dias som har tagit 15 Paralympics-medaljer varav tio guld, och som ställer upp i sex individuella grenar i Rio. Ett annat är Jefinho, kallad "parafotbollens Pelé", som hoppas leda Brasilien till guld i fotboll för synskadade.

Redan på fredag kan det faktiskt bli brasiliansk guldyra. Då ska en av de stora stjärnorna Terezinha Guilhermina, den blinda sprintern med de iögonfallande färggnistrande ögonbindlarna, försöka upprepa guldloppet på 100 meter från London.