Fakta: Svenskarna i Austin

Sarah Sjöström, Therese Alshammar, Jessica Eriksson, Mattias Carlsson, Erik Persson, Adam Paulsson, Simon Sjödin, Jesper Björk.

Sjöström är en av flera blågula simmare som avrundar landslagets två veckor långa träningsläger i Florida med att tävla i den amerikanska GP-serien i Austin, Texas, fredag–söndag.

– Det är det bästa sättet att kunna börja det här OS-året på. Det är väldigt sällan vi får chansen att möta amerikanerna utanför VM, säger Sjöströms tränare Carl Jenner.

Bragdguldsvinnaren, Sveriges största guldhopp i Rio, är anmäld i fem grenar, 100 meter fjäril, 50, 100 och 200 meter fritt och 100 meter ryggsim.

Stjärntätt

De fyra första är de grenar hon simmar i OS och förutom Vollmer ställs hon mot amerikanska stjärnor som Missy Franklin, fyra OS-guld i London, Katie Ledecky, VM-drottning i Kazan med fem guld, veteranen Natalie Coughlin, tolv OS-medaljer.

Det mest spännande mötet för Sjöström blir mot Vollmer, 28-åringen som gjort comeback efter barnafödande. De har inte mötts sedan VM-finalen i Barcelona 2013 då Sjöström tog guld och amerikanskan brons.

– Alla Sarahs grenar blir intressanta, det kommer att bli väldigt hög klass. Vi vill ha kvalité i tävlandet nu fram till OS, säger Jenner.

Skickade gratulation

När Sarah Sjöström slog amerikanskans världsrekord på 100 meter fjäril i VM i Kazan gratulerade Vollmer henne på Twitter, med tillägget att hon såg fram emot deras möte i Rio.

Nu får de känna på varandra med knappt sju månader kvar till OS.

Sjöström tog två guld och totalt fem medaljer i VM i Kazan i augusti och följde upp det med lika många medaljer, varav tre guld, i kortbane-EM i Israel förra månaden.

Tävlingen i Austin är Sjöströms första i långbana sedan i somras. Hennes nästa tävling blir i Malmö den 30–31 januari.