Fakta: Muhammad Ali

Namn: Föddes som Cassius Marcellus Clay Jr, bytte namn till Muhammad Ali 1964.

Född: 17 januari 1942 i Louisville, Kentucky, USA.

Familj: fru Lonnie, sju döttrar och två söner, däribland boxaren Laila Ali.

Bakgrund: blev som amatör guldmedaljör i lätt tungvikt vid OS i Rom 1960. Blev proffs strax därefter och gick 61 matcher i ringen.

Viktiga milstolpar i livet:

1964: besegrar Sonny Liston och blir världsmästare i tungviktsboxning. Byter namn till Muhammad Ali efter att ha konverterat till islam och engagerat sig i kontroversiella Nation of Islam.

1967: fråntas titeln, förbjuds att gå boxningsmatcher och döms till fem års fängelse för att ha vägrat inställa sig till militärtjänst för att kriga i Vietnam. USA:s högsta domstol ändrar domslutet fyra år senare.

1974: Går den berömda matchen mot George Foreman i Zaire, "The Rumble in the Jungle" och vinner världsmästartiteln.

1975: Försvarar världsmästartiteln mot Joe Frazier i "The Thrilla in Manila".

1981: Går sin sista match, förlust mot Trevor Berbick.

1984: får diagnosen Parkinsons sjukdom.

1996: tänder elden vid sommar-OS i Atlanta.

Begravningen hålls i födelsestaden Louisville, Kentucky, på fredag.

USA:s tidigare president Bill Clinton, skådespelaren Billy Crystal och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan finns bland dem som ska hålla tal vid den offentliga delen av begravningsceremonin, enligt en talesperson för Alis familj.

"Fred och tolerans"

Efter en ceremoni för familjen och en muslimsk bönestund på torsdag– som hålls i Freedom Hall där Ali gick sin sista match i Louisville 1961 mot Willi Besmanoff – ska kistan på fredag föras genom Louisvilles gator. Alis önskan ska ha varit att processionen framförs långsamt så att alla som vill får möjlighet att ta farväl, rapporterar flera medier.

Själva minnesstunden ska sedan hållas i en idrottsarena med plats för tusentals åskådare i centrala Louisville. Ceremonin kommer att kunna följas via internet och tv-sändas i stora delar av världen.

Enligt familjen och staden Louisville syftar ceremonin till att sända ett universellt budskap om fred och tolerans. Ali var själv med och planerade för ceremonin, uppger AFP.

– Han var folkets mästare så han ville att minnesstunden skulle spegla det, säger familjens talesperson Bob Gunnell enligt AFP.

Parkinsons sjukdom

Den trefaldige boxningsvärldsmästaren och en av historiens allra största idrottsmän avled 74 år gammal på ett sjukhus i Scottsdale, en förort till Phoenix, Arizona, i lördags morse svensk tid. Han hade då varit inlagd på sjukhuset i ett par dagar på grund av andningsvårigheter men dödsorsaken anges vara blodförgiftning. Ali led sedan 1980-talet av Parkinsons sjukdom.

Hans kvarlevor flögs till Louisville med ett privatplan i söndags. Han kommer att begravas på Cave Hill Cemetery.