Fakta: José Mourinho

Namn: José Mário dos Santos Félix Mourinho.

Född: 26 januari 1963 i Setúbal, Portugal.

Smeknamn: The Special One.

Yrke: Fotbollstränare.

Klubbar som tränare: Benfica, Leiria, Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid, Chelsea, Manchester United.

Meriter: Vunnit Champions League två gånger (Porto och Inter), ligasegrar i fyra olika länder (Portugal, Italien, Spanien och England). Tagit fyra olika lag till minst semifinal i Champions League.

Fakta: Mourinho om...

På dagens presskonferens kommenterade Mourinho också Ryan Giggs, som lämnar klubben efter 29 år, Wayne Rooneys position i banan, förhållandet till legendariske United-tränaren Sir Alex Ferguson och Premier League i allmänhet.

Om Giggs:

– Att han inte är kvar är inte mitt fel. Giggs ville ha det jobb jag fick. Jag önskar honom lycka till och vill han komma tillbaka en dag och jag fortfarande är här är han välkommen.

Om Rooney:

– Spelare förändras med åren, men någonting som aldrig förändras är målaptiten. Rooney är kanske inte en nummer nio längre, men han kommer aldrig att bli en sexa och hålla till 50 meter från motståndarnas mål.

Om Ferguson:

– Första rådet han gav var att jag skulle ta med mig ett paraply. Det andra att jag skulle se till att ha hans favoritvin redo eftersom det blir många tillfällen för oss att ses. Han är alltid välkommen till träningsanläggningen, hans åsikter är viktiga.

Om Premier League:

– I Spanien var det ett race mellan två klubbar, i Italien handlade det om tre. I Premier League är det annorlunda. Jag har respekt för alla andra klubbar här.

José Mourinho höll på tisdagen sin första officiella presskonferens i Manchester. Den 53-årige portugisen var inte blygsam när han presenterade sina ambitioner för förra säsongens tabellfemma.

– Jag vill ha allt. Jag vill vinna matcher, jag vill att laget spelar bra, jag vill att vi inte släpper in mål och jag vill att fansen är med oss, sade José Mourinho.

Målsättningen är solklar: vinna titlar igen och spela i Champions League igen.

– Det är där United hör hemma, sade 53-åringen.

Vill ha specialister

För att det ska gå vägen har den portugisiske demontränaren redan sett till att plocka in nyförvärv. Tre är klara, en fjärde ska presenteras inom kort.

– Vi har utgått från en plan där fyra positioner prioriterats. Jag vill ha spelare som är specialister på vad de gör, inte spelare som är bra på det mesta, sade Mourinho.

De nya är mittbacken Eric Bailly från Villarreal, mittfältaren Henrich Mchitarjan från Dortmund – och, inte minst, Zlatan Ibrahimovic från Paris Saint-Germain.

Senare på tisdagen uttalade sig Mourinho för Manchester Uniteds webbplats specifikt om Ibrahimovic.

– Zlatan är Zlatan. Han vinner år efter år. Hans målfacit är helt fantastiskt, hans passion för fotbollen är otrolig. Att han, med sitt cv och vid den här tidpunkten i karriären, väljer att ta sig an sin största utmaning som fotbollsspelare är bara möjligt genom att ha hans inställning och ambition.

"Vackert" återseende

Och trots att den svenske anfallaren har representerat – och vunnit ligan med – Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan och PSG tidigare är det som snart 35-åring Ibrahimovic får sin största prövning, menade Mourinho.

– Det här är den största klubb han har spelat för och den tuffaste ligan han kommer att ha spelat i. Han är en helt otrolig spelare, sade Mourinho som också tog upp det faktum att han och Ibrahimovic jobbade tillsammans i Inter säsongen 2008–2009.

– Det är vackert när en tränare får jobba med en spelare och, några år senare, får göra det på nytt.

José Mourinhos första match som ansvarig för United blir mot Borussia Dortmund i Shanghai den 22 juli. Första matchen i Premier League blir mot Bournemouth den 13 augusti.