Fakta: Misstänkta mutpengar

Enligt Der Spiegel köpte Tyskland fotbolls-VM 2006.

Adidas vd Robert Louis-Dreyfus lånade i hemlighet ut 6,7 miljoner euro (motsvarande 63 miljoner kronor i nuvarande växelkurs) till den tyska budgivningskommittén. En slaskfond upprättades och fyra asiatiska delegaters röster köptes inför värdlandsomröstningen i Fifas exekutivkommitté i juli 2000, där Tyskland i slutomgången vann med 12 röster mot 11 för Sydafrika. Lånet från Louis-Dreyfus redovisades inte i räkenskaperna.

När Louis-Dreyfus krävde tillbaka pengarna gjorde DFB en betalning via Fifa, och bokförde det som ett bidrag till Fifas kulturprogram. Enligt Der Spiegel skulle beloppet officiellt användas för en fest på Olympiastadion i Berlin, en tillställning som inte blev av.

DFB:s ordförande Wolfgang Niersbach hävdar att pengarna var en villkorad betalning för att Tyskland skulle få ett arrangörsbidrag från Fifa på 170 miljoner euro (1,6 miljarder kronor).

Organisationskommitténs ordförande Franz Beckenbauer har förnekat uppgifterna om en slaskfond och köpta röster.

Louis-Dreyfus dog i sviterna av leukemi i juli 2009.

Vid 9-tiden på tisdagsmorgonen slog civilklädd polis till mot tyska fotbollsförbundet DFB:s huvudkontor i Frankfurt. Samtidigt gjordes husrannsakningar hemma hos nuvarande ordföranden Wolfgang Niersbach, hans företrädare Theo Zwanziger samt förra generalsekreteraren Horst Schmidt. Totalt var runt 50 utredare involverade i aktionen där datorer, hårddiskar och ett stort antal dokument beslagtogs.

Insatsen bekräftas av åklagarmyndigheten som uppger att utredningen rör misstänkta skattebrott i samband med VM 2006.

Lån till mutor

I förra månaden skrev Der Spiegel om en betalning från DFB till Internationella fotbollsförbundet Fifa på 6,7 miljoner euro inför mästerskapet, enligt tidningen en återbetalning av ett lån den tyska budgivningskommittén använde för att köpa fyra asiatiska delegaters röster när landet utsågs till värd för VM. Pengarna i den ursprungliga så kallade slaskfonden ska budgivningskommittén ha erhållit från Adidas förra vd Robert Louis-Dreyfus. Beloppet togs inte upp i räkenskaperna förrän Louis-Dreyfus krävde att lånet skulle lösas.

Både organisationskommitténs ordförande Franz Beckenbauer och DFB:s nuvarande ordförande Wolfgang Niersbach ska ha känt till upplägget.

DFB hävdade inledningsvis att pengarna gått till Fifas kulturprogram. Niersbach har senare sagt att de var en villkorad betalning för att Tyskland skulle erhålla ett arrangörsstöd från Fifa.

Banker kontaktade

Parallellt med händelseutvecklingen i Tyskland meddelar den schweiziska storbanken UBS att den har blivit kontaktad av myndigheter angående mutskandalen inom Fifa.

"UBS har, liksom enligt uppgift många andra finansiella institutioner, fått förfrågningar från myndigheterna om räkenskaperna för Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och andra fotbollsförbund och närstående personer och enheter", uppger banken i ett uttalande.

Sedan tidigare har Credit Suisse meddelat att banken har blivit kontaktad angående Fifa-pengar.