Fakta: Andra regnbågsmanifesteringar inom idrotten

Höjdhopparen Emma Green Tregaro och löparen Moa Hjelmer målade naglarna i regnbågsfärger under VM i Moskva 2013 som en protest mot de ryska anti-gaylagarna.

Hockeylaget Kiruna IF tog 2014 fram ett regnbågsfärgat matchställ och blev första svenska idrottsklubb med hbtq-certifiering.

Handbollslandslagets lagkapten Tobias Karlsson har vid flera tillfällen velat bära en regnbågsfärgad kaptensbindel, men stoppats. Först var det Europeiska förbundet som sade nej under EM i år, därefter satte landslagsledningen stopp under OS-kvalet i Malmö.

Både Malmö FF och FC Rosengård har haft regnbågsfärgade hörnflaggor vid matcher och Rosengård har sedan årets säsong en liten regnbågsflagga på matchtröjorna.

Viktor Johansson kommer från Älvsbyn i Norrbotten och tävlar i rallycross. 25-åringen har tävlat sedan 2012 och har bland annat ett silver från SM 2013 på meritlistan

Hans bil är röd, och sedan en tid tillbaka dekorerad med en regnbågsflagga diagonalt tvärs över taket och sidorna.

– Det var på en SM-tävling här uppe i Piteå i vintras som jag klistrade på lite dekaler. Från början var det väl mest som en rolig grej, jag har några homosexuella vänner så jag ville stötta dem, säger Johansson.

Aggressiva kommentarer

Reaktionerna har varit många. Och blandade.

– De flesta som kommer fram är positiva till att man tar ställning, men det händer också att folk kommer fram med nästan aggressiv ton och frågar "varför i helvete har du det där?", men om man pratar lite mer med dem är de ganska förstående.

Någon som däremot inte var förstående var en av Viktor Johanssons sponsorer.

– Efter tävlingen där på SM så pratade han med en teamkollega till mig och frågade om jag skulle ha kvar de där färgerna. Min kollega sa att det skulle jag, och då sa sponsorn att han inte tänkte sponsra mig något mer i alla fall. Sen har jag inte lagt mer tid på det, har han den inställningen vill jag inte ha de pengarna, säger han.

RFSL: "Anmärkningsvärt"

– Det är ju, vad ska man säga? Man trodde ju att det var bättre i dag, fortsätter Johansson.

Frida Sandegård, ordförande i svenska rättighetsorganisationen RFSL kommenterar till TT:

– Om det är det enda skälet så är det anmärkningsvärt vad det är man inte vill ställa upp på. Regnbågsfärgerna manifesterar mänskliga rättigheter, som vi i dag kan se hotas mer och mer, och vad det då är man som sponsor väljer att hoppa av för är ju anmärkningsvärt i dag.