Fakta: Tour de Ski

Två etapper återstår i Tour de Ski. Först 15 kilometer masstart i Val di Fiemme på lördagen och sedan 9 km jaktstart på söndagen med den avslutande klättringen uppför Alpe Cermis.

Ställningen: 1) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 2.37.18, 2) Petter Northug, do, +1.28, 3) Sergej Justjugov, Ryssland, +1.31, 4) Finn Hågen Krogh, Norge, +2.07, 5) Alexej Poltoranin, Kazakstan, +2.11.

Svenskarna: 31) Simon Andersson, +9.13, 35) Oskar Svensson, +9.37, 42) Jens Burman, +10.49, 58) Carl Quicklund, +16.42.

Finn-Hågen Krogh var 3,6 sekunder före Martin Johnsrud Sundby med fransmannen Maurice Manificat som trea.

– Det går upp och ner i tourer. Man måste se framåt, det är alltid något lopp som passar dig, sade Krogh som haft en del oflyt under Tour de Ski men nu klev upp till fjärde plats totalt.

Sliten Northug

Sundby drygade ut sin ledning till runt 1,5 minut före Petter Northug och Sergej Justjugov. Ryssen var fyra, medan Northug tappade över halvminuten med sin 15:e-plats.

– Jag försökte jaga hela vägen, men jag är sliten, sade Northug.

– Att hålla avståndet till Petter och Justjugov var det viktigaste för mig, sade Sundby som jagar sin tredje raka triumf i Tour de Ski.

– Det var en lättnad att känna att loppet i Oberstdorf inte var någon total genomklappning. Jag kände tidigt att jag hade en bra dag.

Burman bäste svensk

I det unga gardet i det sargade svenska herrlaget var det Jens Burmans tur att få till det bästa åket. Den 21-årige Åsarna-åkaren kallades in sent för att ersätta Calle Halfvarsson i Tour de Ski och i den femte av åtta deltävlingar blev han 27:a och tog för första gången världscuppoäng, 56 sekunder bakom Krogh.

– Mitt bästa lopp den här touren. Jag tror det gynnar mig att få några lopp innan jag kommer igång, sade Burman.

– Jag ser framför allt fram mot 15-kilometern i morgon. Jag tycker mer om klassiskt.

Carl Quicklund var 28:a, tre tiondelar bakom Burman, och tog också världscuppoäng.

Däremot fick Oskar Svensson en reaktion efter tre starka tävlingsdagar och slutade 52:a, 1.35 från täten. Simon Andersson kom på 40:e plats.