Fakta: Sveriges fortsatta spelschema

7 augusti: Brasilien–Sverige, klockan 03.00 (svensk tid).

10 augusti: Kina–Sverige, 03.00.

OS-fotbollen spelas i tre grupper, där gruppvinnarna, grupptvåorna och de två bästa treorna går vidare till kvartsfinal.

Spelet mot Sydafrika var långt ifrån perfekt. Men en knapp seger är också en seger, och det vill Pia Sundhage ta fasta på.

– Vi är i samma båt som Brasilien, Frankrike och USA. Vi gör inte lika många mål, men vi tar tre poäng, säger hon inför matchen mot Brasilien natten mot söndag.

– Och vi har ju hållit nollan väldigt ofta, och oavsett kapacitet tar vi med oss de här nollorna i vårt självförtroendesnack. Det ger lite jävlar anamma och det är väldigt viktigt. Efter Sydafrika blev det samma sak.

Följde inte spelplanen

Att anfallsspelet haltade i premiären – så mycket försvarsspel behövde Sverige inte ägna sig åt – förklarar hon med att spelarna inte följde den bestämda spelidén. Framför allt kantspelet blev lidande, enligt Sundhage eftersom ett sämre organiserat Sydafrika ofta lockade de svenska spelarna till att försöka slå avgörande passningar för tidigt.

– Vi har Fridolina Rolfö som är en bra targetplayer och sedan två vinthundar i Sofia (Jakobsson) och Lotta (Schelin) och det kunde man inte se i matchen så ofta som man hade velat. Men jag förstår varför man inte går runt på kanterna och har lite tålamod. Den enskilda spelaren ser att hon kan slå en "final pass", och den bilden kom upp ofta eftersom Sydafrika var lite utspridda.

Ny startelva

Ett bättre motstånd – Brasilien imponerade i 3–0-segern mot Kina i premiären – kommer att innebära bättre svensk disciplin, försäkrar Sundhage. Som också öppnar för förändringar i startelvan.

– Jag tror inte att det blir samma som mot Sydafrika.

– Vi har faktiskt en konkurrens nu och ett helt annat läge (än i VM förra året). Då kunde spelarna räkna ut startelvan på förhand. Det kan de inte nu, och det är en liten vinst.