Fakta: Nära en EM-plats

Sverige har sex raka segrar i EM-kvalet och 20–0 i målskillnad med två matchar kvar att spela. Mycket talar alltså för att gruppsegern och EM-platsen säkras redan mot Slovakien på torsdag. Annars återstår en bortamatch mot Danmark på tisdag i nästa vecka.

Sverige blir som sämst tvåa i gruppen och är redan nu klart för åtminstone playoff. I så fall väntar ett dubbelmöte som spelas andra hälften av oktober. Det behövs dock bara en poäng till för att Sverige ska vara garanterat att åtminstone bli en av de sex bästa tvåorna.

Redan klara för EM är: Nederländerna (värdnation), Tyskland, England, Frankrike, Norge, Spanien och Schweiz.

EM i Nederländerna spelas mellan den 16 juli och 6 augusti nästa år.

Sverige är i praktiken redan klart för fotbolls-EM nästa år. Det behövs – som alla mest – bara en poäng till, antingen mot Slovakien på torsdag eller mot Danmark på tisdag i nästa vecka.

Nu öppnar Pia Sundhage för att hon fortsätter som förbundskapten åtminstone över EM-slutspelet i Nederländerna nästa sommar.

– I första hand är det främst ett år till jag tänker mig. Att få ta all energi från OS och få ösa på ett år till, säger hon.

Pia Sundhage klev på som svensk förbundskapten efter att ha fört USA till två raka OS-guld. Kontrasten var stor. Medan de amerikanska spelarna, som inte ens hade en egen liga, var tillgängliga stora delar av året fick hon i Sverige bara loss "sina" spelare i samband med de internationella speldatumen.

Ändrat sig

Men undan för undan har Sundhage tänkt om. I alla fall lite.

– Jag var nog lite naiv och tänkte att i lilla landet Sverige kan man tänja lite på gränserna. Men i det fallet fick jag ju vända i mina resonemang. Nu är det de internationella speldatumen som gäller, säger hon.

– Jag har förlikat mig med det.

"En bit på väg"

Hennes kontrakt går egentligen ut efter den här säsongen och Pia Sundhage har tidigare varit tveksam till en fortsättning. Men framgångarna i Rio de Janeiro, där det till slut blev ett historiskt svenskt OS-silver, avgjorde saken.

Enligt förbundskaptenen pågår nu "samtal" mellan henne och Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på fotbollsförbundet.

Mer än så vill hon inte avslöja inför de avslutande EM-kvalmatcherna.

– Jag har lärt mig att inte säga för mycket om sådana saker. Vi samtalar och jag hoppas att vi ska bli överens, säger Sundhage.

– Vi har kommit en bit på väg. Men först ska vi ta den där poängen så att det blir EM-slutspel.