Fakta: Damernas fotbollsturnering i OS

Avgörs: 3–19 augusti.

Kvalificerade nationer: Brasilien, Colombia, Frankrike, Tyskland, Sydafrika, Zimbabwe, Nya Zeeland, Kanada, USA, Australien, Kina, Sverige.

Spelorter: Rio de Janeiro, São Paulo, Belo Horizonte, Brasília, Salvador, Manaus.

Lagen delas in i tre grupper om fyra lag. De två främsta lagen i respektive grupp går, tillsammans med de två bästa grupptreorna, till kvartsfinal.

Gruppspelet lottas den 14 april i Rio de Janeiro.

Regerande mästare: USA.

Fakta: Sveriges OS-facit

Bara Sveriges, USA:s och Brasiliens damlandslag har deltagit i samtliga sommar-OS sedan starten i Atlanta-OS 1996.

Sveriges facit:

Atlanta 1996: Ut i gruppspelet.

Sydney 2000: Ut i gruppspelet.

Aten 2004: Förlust i bronsmatchen.

Peking 2008: Ut i kvartsfinal.

London 2012: Ut i kvartsfinal.

Fakta: EM-kvalet i fotboll

EM spelas i Nederländerna i juli–augusti 2017. De åtta kvalgruppssegrarna samt de sex bästa tvåorna är direktkvalificerade till EM. Resterande två tvåor gör upp i playoff om ytterligare en plats.

Sveriges resultat: Moldavien (borta), seger 3–0. Polen (hemma), seger 3–0. Danmark (h), seger 1–0.

Sveriges spelprogram:

8 april: Slovakien (b).

2 juni: Polen (b).

6 juni: Moldavien (h).

15 september: Slovakien (h).

20 september: Danmark (b).

Någon längre tid tänker inte Pia Sundhage avsätta för att njuta av framgången.

– Vi firade i natt med sång och dans. Det blev inte så många timmars sömn. Men nu tänker jag vara ledig i helgen och må bra. Sedan sätter vi igång med planeringen inför fortsättningen av säsongen, säger hon dagen efter 1–1-matchen mot Nederländerna.

För nu börjar ett intensivt arbete för förbundskaptenen, som kommer att få många resdagar i sin kalender.

– Om jag reste mycket inför EM 2013 så kommer jag resa ännu mer nu. Allt från Tyskland och Frankrike till Piteå och Umeå hemma i Sverige. Jag vill följa spelarna i deras egen miljö, se deras träningar och matcher och möta alla spelare mellan fyra ögon. Jag vill veta minsta detalj, säger Sundhage.

EM-kval nästa

Nästa uppdrag blir EM-kvalmatchen på bortaplan mot Slovakien den 8 april.

– Det är bra att vi har EM-kvalet, det blir bra matcher. Sedan får vi se hur vi ska göra med lägret inför OS, det ska vi börja prata om nästa vecka.

Spelarna som håller till ute i Europa avslutar sin ligasäsong i slutet av maj och får några månaders speluppehåll fram till OS i Brasilien i augusti. På hemmaplan gör spelarna den sista allsvenska omgången i mitten av juli.

– Men det var likadant inför VM senast, det är inget stort problem. Det viktiga för mig är att hålla bra kontakt med spelare och tränare.

TT: Målsättningen i OS?

– Sverige har aldrig missat OS och jag är glad och stolt över att vi inte gjorde det nu heller, vi tillhör en fin fotbollsfamilj. Men Sverige har heller inte tagit medalj i ett OS och det är klart att det måste vara vårt mål, säger Pia Sundhage.

"Det blir bättre"

Efter det misslyckade VM-slutspelet bytte Sverige spelsystem från klassiska 4–4–2 till mer offensiva 4–3–3. Tanken var att bättre utnyttja snabbheten hos anfallarna.

Men under OS-kvalturneringen i Rotterdam fungerade det svenska försvarsspelet väl, samtidigt som offensiven – och passningsspelet – lämnade en del övrigt att önska.

– Mittfältet behöver hjälp med sin spelbredd. Om det är en ytterback eller en yttermittfältare som ska komma ner, vet jag inte. Men vi kan inte bara spela på djupet som det blir här. När det gäller passningsspelet kommer det att bli bättre. Vi måste komma ihåg att våra allsvenska spelare inte kommit igång med sitt matchspel ännu.