Fakta: Mats Sundin

Född: 13 februari 1971.

Familj: Hustrun Josephine, en dotter och en son.

Bor: Danderyd.

Klubbar: Sollentuna, Djurgården, Nacka, Québec, Toronto, Vancouver.

Meriter: SM-guld 1990, VM-guld 1991, 1992, 1998. OS-guld 2006. Främste svenske målskytt (564) och poängplockare (785) i NHL. Trontos främste målskytt och poängplockare genom tiderna.

Fakta: Viktiga World Cup-datum

1 juni: Sista datum för att komplettera trupperna med de sista spelarna. Sluttruppen ska bestå av 23 spelare, varav tre målvakter. Rikard Grönborg är inne på att fördelningen bland utespelarna ska bli sju backar och 13 forwards.

4–11 september: Tre Kronor håller träningsläger i Göteborg. Två träningsmatcher spelas mot Finland (Helsingfors 8 september och Göteborg 10 september).

11–14 september: Miniläger i Washington.

14 september: Tre Kronor möter Europalaget i en träningsmatch i Washington.

17 september–1 oktober: World Cup i Toronto. Tre Kronor möter Ryssland (18 september), Finland (20 september) och Nordamerika U23 (21 september) i gruppspelet. I den andra gruppen spelar Kanada, USA, Tjeckien och Europalaget. Semifinaler (avgörs i en match) spelas 24 och 25 september. Finalserien, bäst av tre, spelas 27 och 29 september samt eventuellt 1 oktober.

Efter 20 år i NHL ville Sundin kliva ur hockeyidentiteten och finna en annan väg i livet.

– Det var skönt att ta några steg tillbaka och fokusera på familjen och sätta mig in i vad jag ville göra vid sidan av ishockeyn, säger han.

– Men nu är det några år sedan jag slutade och det känns kul att få vara med och vara lite engagerad i hockeyn på högsta nivå och i Tre Kronor.

Sundin, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson är alla rådgivare åt förbundskaptenen Rikard Grönborg och hans assisterande Peter Popovic och Johan Garpenlöv inför World Cup i Kanada i september.

– Jag är otroligt stolt och hedrad och det är spännande att kunna vara med och bidra med sina erfarenheter från alla år i elitishockeyn och i landslaget.

På frågan om han var med och tog ut den första truppen tidigare i mars, skrattar han och säger diplomatiskt:

– Jag ska vara ett bollplank och när Rikard och de andra förbundskaptenerna vill använda mig får de göra det. Mer än så är det inte än så länge. Vi har haft tre-fyra möten så här långt.

Han säger att rådgivartrion kan bidra med sina erfarenheter av att ha spelat på högsta nivå, i NHL och i landslaget.

– Jag tror att det är så att Daniel ska försöka hjälpa framför allt Johan Garpenlöv och Lidström hjälpa Peter Popovic och jag ska vara lite mer bollplank åt Rikard Grönborg.

Annan typ av hockey

Senast World Cup (som ursprungligen hette Canada Cup) spelades var 2004. Då missade Tre Kronor att ta sig till semifinal. Men att dra några lärdomar av just den turneringen tror Sundin blir svårt.

– Det handlar mer om helheten, att turneringen spelas på liten isyta där det blir en lite annorlunda typ av spel än på stor rink. Man vet att när man spelar i Nordamerika mot ett amerikanskt eller kanadensiskt lag så blir det en liten annan typ av ishockey.

– Det är en fantastiskt rolig hockey, hög intensitet, fartfylld. Och det finns ett otroligt stort intresse för turneringen i Kanada och i USA. Det är en fantastiskt fin turnering med de bästa nationerna och där nationerna har möjlighet att ha med sina bästa spelare.

De gamla hockeystjärnorna ska också vara med Tre Kronor under turneringen.

– Jag tror att tanken är så.

Har stipendium

I och med uppdraget i Tre Kronor har Sundin börjat följa både SHL och NHL lite mer.

I övrigt har Sundin hjälpt sin gamla klubb Sollentuna för att få fler barn att börja med ishockey och han är en av flera hockeyhjältar som är med och finansierar och är ambassadörer för projektet Generation hockey Stockholm som ska skapa fler isytor, till att börja med i Stockholm.

– Och så har jag Sundin Fellowship som är en typ av stipendium som jag har med Karolinska Institutet och University of Toronto. Vi hjälper till att finansiera forskarstudenters postdoktorandstudier. Samtidigt är det ett utbytesprogram mellan KI och University of Toronto.