Årets upplaga av supercupen i fotboll, som Norrköping vann i och med 3–0-segern mot IFK Göteborg, kan ha varit den sista, skriver SVT Sport.

– Det kanske är så att det här var den sista supercupfinalen vi spelade. Säger man från klubbarnas sida att man inte vill ha den tror jag inte att det finns någon anledning att behålla den, säger Gerhard Sager, ordförande i Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté, till SVT.

Ett sorgebarn

Matchen, som var den sista under gällande tv-avtal, drog endast 2 662 åskådare till Nya Parken i Norrköping.

Det är både det svala publikintresset och svårigheterna att få plats med matchen i tävlingskalendern som gör supercupen till ett sorgebarn.

Dessutom genomförs den i förbundets regi. IFK Norrköping hade planer på att bjuda på entrén för att locka åskådare en söndagskväll (avspark 19.30) och göra matchen till en snygg slutvinjett på en framgångsrik säsong, men fick nej av förbundet.

IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson är också kritisk mot att supercupen spelas omedelbart efter den allsvenska säsongen.

Finns inte plats

Han vill att man gör som tidigare, spelar den under säsongsupptakten.

– Jag vill inte uttala mig kritiskt när vi precis förlorat, men om vi ska diskutera tidpunkt för den så är väl publiksiffran svaret på att den ska ligga som en intressant kickoff inför säsongen. Men då kommer de att säga att det inte finns några speldagar, för att det är ett så trångt program i Sverige att det inte går att lägga den inför säsongen, säger Lennartsson till TT.

Den åsikten bekräftar Gerhard Sager:

– I många länder fungerar den som en säsongsupptakt men vi har inte den möjligheten.