"IFK har blivit som en familj för mig" (Christoffer Nyman)

Fakta: Christoffer Nyman

Född: 5 oktober 1992 i Norrköping.

Position: Anfallare eller yttermittfältare.

Matcher/mål i årets allsvenska: 28/10.

Matcher/mål totalt i allsvenskan: 126/26.

Landskamper: 1.

Aktuell: Har chansen att vinna sitt första SM-guld på lördag, när IFK Norrköping möter Malmö FF i allsvenskans sista omgång.

Det finns inga helt säkra siffror men det uppskattas att runt 6 000 supportar till IFK Norrköping tar sig till Malmö med olika färdmedel. Alla med förhoppningen att få uppleva och fira klubbens första SM-guld på 26 år.

Nyman tar spelarbussen redan på fredag eftermiddag, för laddning på hemlig ort. Fast på sitt sätt är han med supportrarna, tack vare en liten gest.

En vän bär hans tröja. Nyman. Nummer 5.

Uppsnappad dialog utanför omklädningsrummet efter torsdagens träning på Nya Parken:

– Är det okej om jag lånar ut en tröja till en kompis som ska ned på matchen? frågar Christoffer Nyman klubbens materialförvaltare och allt-i-allo, förre spelaren Michael "Gädda" Hansson.

Svart blir att det går bra. Nyman ser nöjd ut.

– Jag känner nog rätt så många som är där. Jag har polare som åker bil och tåg. Både familj och vänner åker ned, berättar han.

Kultfigur som tonåring

Anfallaren, med tio allsvenska mål i år, vet hur det är att vara supporter. Det är inte så många år sedan han själv höll till på läktarna och lyfte fram sitt hjärtas klubb. Nyman är uppväxt i Ektorp, bostadsområdet som, beroende var man befinner sig, börjar eller slutar vid Nya Parken.

När han var fem år började han i knatteskolan. Han har varit bollkalle, som alla ungdomsspelare är i två år, sålt matchprogram och han missade sällan en match.

Det var inte mycket till fotboll på arenan på den tiden. 2002–2007 spelade IFK Norrköping i superettan, så även 2009–2010. Då hade Nyman gått från supporter till färsk A-lagsspelare, 18 år gammal. Han debuterade mot Väsby på hösten 2010. Den 17 oktober blev han för alltid en kultfigur hos IFK Norrköpings fans.

I näst sista minuten skickade Nyman, som varit på planen i tio minuter, in 2–1 borta mot Ängelholm. Det målet tog IFK Norrköping till allsvenskan.

Fem år senare väntar ännu en resa till Skåne. Nu handlar det om SM-guldet.

– Vi får se om det hör ihop på något sätt och vad det leder till. Jag kan säga att jag kommer att gå ut och njuta. Det är sista matchen på en lång och spännande säsong. Det ska bli fantastiskt kul. Jag har ju aldrig upplevt klubbens storhetstid, mest varit med när gått tyngre. Så det är fantastiskt att få uppleva det här, säger han.

"Som en familj"

Många pratar om klubbkänsla, få har den. Christoffer Nyman är en.

– Det är något som växt fram, mer och mer. Det kanske inte är så många som varit så länge i en klubb som jag. IFK har blivit som en familj för mig.

– Jag har gått här i 18 år och jag älskar den här klubben, bara mer och mer.

TT: Det är du inte ensam om att göra i det här laget, eller hur?

– Nej, vi är 9-10 i truppen som är från stan. Ungdomsverksamheten har gjort ett väldigt bra jobb och så har Janne (Andersson, managern) vågat satsa på oss. Det finns en väldigt stark klubbkänsla hos oss.

– Vi har bevisat för oss själva och för andra att vi är ett riktigt bra lag. Nu när vi är så nära vill vi självklart vinna. Givetvis blir jag besviken om vi inte vinner, men samtidigt får man ändå, sett till det stora hela, se tillbaka på en säsong där vi gjort det fantastiskt bra.

TT: Förresten, vem får din matchtröja på lördag?

– Det är standard. Det är farsan. Han har fått alla.