På fredagen fick Svanstedt tillåtelse att resa över gränsen igen och återförenas med sin familj.

Åke Svanstedt stoppades på Pearson-flygplatsen i Toronto den 17 oktober. Kvällen innan hade han tävlat på The Woodbine. Enligt gränsvakten hade han varit ute ur USA längre än tillåtna 30 dagar.

– Vi åker oftast privatplan till Toronto, på hemvägen går planet ner i Buffalo där en tjänsteman kommer och kollar våra pass. Han brukar alltid stämpla i mitt pass, men när jag åkte tillbaka den 12 september blev det en miss och jag fick ingen stämpel. Därmed trodde immigration att jag varit ute ur USA i mer än 30 dagar som mitt visum tillåter, förklarar han för TT.

En advokat blev inkopplad för att bevisa att Svanstedt varit hemma i USA. Man presenterade först de amerikanska travbanor han tävlat på under tiden, men det höll inte. Advokaten var tvungen att gräva djupare än så i sin bevisning.

– Det kändes såklart inte bra att bli kvar i Kanada med familj och ett travstall att sköta om hemma i New Jersey. Jag visste ju inte hur lång tid det skulle ta. Som tur var kunde jag bo hos några bekanta utanför Toronto och det fanns att göra på deras hästgård. Men nu känns det bra att vara hemma igen och på söndag börjar unghästauktionen i Harrisburg.

Stall Svanstedt har vunnit 90 lopp och kört in över 25 miljoner kronor hittills i år. En ökning med 20 segrar och fem miljoner kronor i prissumma jämfört med i fjol.